Utvärdering av antal och placering av handbrandsläckare och hjälptelefoner i vägtunnlar med utrymningsvägar
I detta examensarbete utvärderar vi kravställning och koncept för säkerhetsinstallationerna handbrandsläckare och hjälptelefoner i vägtunnlar med utrymningsvägar.
Bakgrund
Trafikverkets moderna större vägtunnlar utförs normalt med dubbla tunnelrör med enkelriktad trafik, och där utrymning sker till motstående tunnelrör via tvärpassager, s.k. utrymningsvägar. Dessa utrymningsvägar kan utföras som en tre-kammarlösning, där en central brandsluss omges av två hjälprum som vetter mot respektive tunnelrör. Även varianter på utformning förekommer, exempelvis med enkelslussar mellan tunnelrören.
Den vanligast förekommande varianten är dock tre-kammarlösningen och där placeras handbrandsläckare och hjälptelefoner i de två yttre hjälprummen. Placeringen av hjälptelefoner och handbrandsläckare i alla hjälprum innebär dock att en stor mängd utrustning installeras i vägtunnelanläggningarna, vilket även medför omfattande behov av löpande kontroll och underhåll samt re-investeringar. Trafikverket har även exempel på tunnlar där det finns hjälptelefoner i själva trafikutrymmet, där de är installerade på dörrar in till teknikutrymmen.
I vägtunnlar med hög allmän säkerhetsnivå kan dessutom den direkta personsäkerhetsnyttan av en stor mängd installerade handbrandsläckare och hjälptelefoner behöva utvärderas.
Frågeställning
Examensarbetet syftar till att utvärdera om krav på antal och placering av handbrandsläckare och hjälptelefoner kan justeras för vägtunnlar utifrån ett personsäkerhetsperspektiv, både gällande utrustning som placeras inne i utrymningsvägar och utrustning som placeras i det faktiska trafikutrymmet.
Examensarbetets slutsatser kommer utgöra underlag till fortsatt hantering, och eventuell justering, av antal och placering av dessa säkerhetsinstallationer i befintliga och kommande vägtunnelanläggningar.
Arbetets innehåll
- Identifiera relevanta paragrafer i lagstiftning och regelverk
- Genomföra omvärldsanalys kring hur andra tunnelhållare, både i Sverige och andra länder, hanterar handbrandsläckare och hjälptelefoner i vägtunnlar, inklusive tunnlar som lyder under EU-direktivet om säkerhet i vägtunnlar
- Utföra litteraturstudie, inklusive sammanfattning av eventuell forskning kring människors kunskap och benägenhet att använda liknande säkerhetsinstallationer
- Analysera statistik över användandet av dessa säkerhetsinstallationer vid tidigare inträffade bränder och incidenter i svenska vägtunnlar. Statistisk koppling kan även med fördel göras till trafikarbetet i dessa tunnlar
- Ta fram konsekvens- och riskanalys för en eventuell förändring utifrån ett personsäkerhetsperspektiv,
o Inklusive utvärdering av exempelvis en halvering av mängden installationer inne i utrymningsvägarna
o Inklusive komplett borttagande av utrustning i själva trafikutrymmet - Identifiera om parametersättning i kvantitativa riskanalyser kan eller bör förändras utifrån examensarbetets slutsatser
- Översiktligt belysa drift- och underhållsaspekterna, samt därtill knutna kostnader, kring en eventuell förändring
- Ge rekommendation huruvida krav på antal och placering av handbrandsläckare och hjälptelefoner kan justeras för Trafikverkets vägtunnlar utifrån ett personsäkerhetsperspektiv
Genomförande
Examensarbetet avser minst 15 hp, men arbetet kan även omfatta 22,5 hp eller 30 hp, där omfattning bestäms i dialog med lärosätet.
Examensarbetet kan skrivas och redovisas på svenska eller engelska beroende på önskemål från studenten och lärosätet.
Kvalifikationer
Brandingenjörsutbildning eller motsvarande.
Inom Trafikverket används i första hand svenska i kommunikation och i skrivna dokument såsom underlagsmaterial. Goda kunskaper i svenska är därför meriterande men inget krav om studenten besitter goda kunskaper i engelska.
Placeringsort
Examensarbetet kommer att genomföras i nära samarbete med lärosätet med stöd kring frågeställningen från Trafikverkets handledare. Flera placeringsorter är möjliga. Handledare är placerade i Solna.
Ansökan
Skicka in din ansökan till oss via e-post till henric.modig@trafikverket.se
Din ansökan ska innehålla:
- Ett personligt brev med:
o En presentation av dig själv.
o En beskrivning av din utbildning och kompetenser. - CV
- Information om på vilken ort du önskar genomföra examensarbetet på, samt när i tid det kan genomföras.
Kontakt
Vid frågor eller funderingar kring examensarbetet går det bra att kontakta Henric Modig på Trafikverket.