Logga in
Logga in

Jobba som förarprövare

I rollen som förarprövare medverkar du i en av de stunder som många minns för livet. Samtidigt är du med och bidrar i det viktiga arbetet med trafiksäkerhet. Jobbet som förarprövare heter också trafikinspektör.

För att bli förarprövare går du en ettårig utbildning där teori och praktik varvas. Du får lön under hela utbildningen. När utbildningen är klar och du är godkänd på alla prov, blir du anställd som förarprövare.

Förarprövare (trafikinspektör)

Utbildning för att bli förarprövare

Under utbildningsåret har du en tidsbegränsad anställning som trafikinspektörsaspirant med en aspirantlön. I utbildningen varvas teori och praktik. Under utbildningsåret genomför du flera teoriprov och övar på praktiska delar. När utbildningen är klar och du är godkänd på alla prov och i de praktiska delarna erbjuds du en tillsvidareanställning som trafikinspektör hos oss.
En viktig förutsättning för att klara utbildningen är att du har möjlighet att avsätta en stor del av din fritid för självstudier.

Vem kan söka?

För att bli antagen som trafikinspektörsaspirant ska du:

  • Ha en gymnasieexamen.
  • Ha fyllt 23 år.
  • Haft körkort behörighet B under sammanlagt minst 3 år.

Det krävs även att du har:

  • Körkort med B-behörighet för manuellt växlad bil.
  • Mycket god trafik- och körvana inom vägtrafik.
  • Goda kunskaper i svenska i tal och skrift.
  • Kunskaper i engelska i tal.
  • Erfarenhet av kundbemötande, service, pedagogik eller erfarenhet som yrkesförare.

Det kan vara meriterande att:

  • Du har flera körkortsbehörigheter.
  • Du pratar fler språk än svenska och engelska.

I din ansökan ska du bifoga ditt CV, en kopia på ditt körkort samt dina betyg.

I utbildningen varvas teori och praktik

Du kommer att jobba med lagtexter, författningar och föreskrifter gällande trafikregler, fordonskrav och regler om körkort. Du kommer även arbeta med bedömning och hantering av körprov samt kundbemötande. För att säkerställa din kunskapsnivå kommer du att få göra flera kunskapsprov under utbildningen. 
En teorivecka innebär fyra dagar på konferensanläggning och en dag på hemmakontoret.

Under den praktiska delen har du en erfaren förarprövare som din handledare. I början åker du med din handledare i baksätet och längre fram i utbildningen får du göra egna körprov med din handledare i baksätet. Under hela utbildningen är det handledaren som är ansvarig för beslut som tas på körproven.

Rekryteringsprocessen

Första urvalet sker med hjälp av de frågor som du får svara på när du skickar in din ansökan. Om du uppfyller samtliga grundkrav och går vidare i rekryteringsprocessen kommer du få webbaserade tester skickat till dig. Ditt resultat på testerna vägs ihop med din erfarenhet och avgör om du går vidare till nästa steg. Om du går vidare blir du kallad till ett körtest.

Mer information om hur körtestet går till:
Körtester

När körtesterna är genomförda kallas aktuella kandidater till intervju. I det slutgiltiga urvalet fäster vi stor vikt vid dina personliga egenskaper och din lämplighet för yrket.

Vi kommunicerar via mejl under hela rekryteringsprocessen. Håll därför koll på din mejl inklusive skräppost! 

Tidplan för rekryteringsprocessen

  • Ansökningsperioden har avslutats.
  • Webbaserade tester 7 mars – 12 mars.
  • Intervjuer genomförs preliminärt vecka 14 – 21.
  • Körtest preliminärt vecka 14 –18.

Frågor och svar om utbildningen

Ansökan för 2024 är stängd. Välkommen med din ansökan nästa år!

Den teoretiska utbildningen påbörjas på plats i Uppsala hösten 2024.

Under 2024 sker utbildning under vecka 38, 39, 42,45, och 48.

Under 2025 genomförs teoretisk utbildning via Skype under vecka 2, därefter genomförs ett utbildningstillfälle på plats i Uppsala under tisdag-torsdag vecka 20.

Anställningen börjar vecka 36.

Ja, under utbildningen är du tidsbegränsat anställd med en aspirantlön på 27 500 kr. Själva utbildningen kostar ingenting. Om du genomför den ettåriga utbildningen med godkänt resultat erbjuds du sedan tillsvidareanställning. För Trafikinspektörer/Förarprövare tillämpar vi individuell och marknadsanpassad lönesättning, vid lönesättning tar vi hänsyn till tidigare relevanta erfarenheter.

Vi står för kostnaden och hjälper till med bokning av resor till och från Uppsala. Du reser oftast med tåg.

Ja, det ingår och du bor på konferensanläggning i Uppsala. Alla har eget rum.

Det ställs krav på utbildningsnivå för att du på ett bra sätt ska kunna tillgodogöra dig utbildning och fortbildning inom yrket. I det här fallet är Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2012:61) som reglerar detta.

Lediga jobb på Förarprov

Fakta om Förarprov

Förarprov är en enhet i Trafikverket och har cirka 700 medarbetare i hela landet fördelade på ett 30-tal orter. Vi ansvarar för genomförande av teoriprov och körprov för alla körkortsbehörigheter och inom yrkestrafikområdet.
Vår verksamhet ska bidra till trafiksäkra, riskmedvetna och miljömedvetna förare i vägtransportsystemet.