Abdulahi – specialist informationshantering
Abdulahi Ahmed inledde sin karriär på Trafikverket som trainee vilket gav honom en känsla av trygghet som ung och nyutexaminerad. Nu har han avslutat sin traineeperiod men fortsatt arbeta inom samma verksamhetsområde.
Den största utmaningen är att traineeprogrammet varar i 12 månader och under den perioden finns det otroligt mycket att lära sig. Det kan kännas lite överväldigande ibland med så mycket information att smälta, men det är otroligt kul!
Abdulahi Ahmed, berättar entusiastiskt om sin nuvarande position och sina erfarenheter som trainee. Traineeprogrammet utgjorde hälften av hans arbetsdag och innebar deltagande i aktiviteter, workshops, studiebesök och utbildningar i syfte att lära känna organisationen på djupet. Den andra halvan av tiden arbetade han inom sitt placerade verksamhetsområde, med fokus på underhåll inom signal och spår. Och det är här han stannade efter avslutad traineeperiod.
Hur upplevde du Trafikverkets traineeprogram?
– Det är en professionellt utformad och välfungerande satsning. Olika besök och aktiviteter är uppskattade inslag och vi hade god gemenskap i traineegruppen och med övriga kollegor på Trafikverket.
Vilken var den största utmaningen?
– Den största utmaningen är att traineeprogrammet varar i 12 månader och under den perioden finns det otroligt mycket att lära sig. Det kan kännas lite överväldigande ibland med så mycket information att smälta, men det är otroligt kul! Det har också varit en uppskattad resa för min sociala bekvämlighet. I början var det lite svårt för mig att skapa nya relationer och nätverk, men nu känner jag mig helt bekväm med att lyfta luren och ringa vem som helst för att utbyta kunskap och erfarenheter.
Vad är det du gör nu när traineeperioden avslutats?
– Då traineekapitlet tog sitt slut landade jag på heltid hos min hemmasektion spår- och vägkomponenter inom underhåll. Min roll är huvudsakligen att agera som stöd i arbetet kring hantering av objektorienterad information på ett standardiserat sätt med öppna filformat. Detta är ytterst viktigt för att låsa upp möjligheten att använda BIM och digitala modeller i hela branschen samt över företagsgränser. Inom ramen för ett tekniskt program är jag med i arbetet för att ta fram ett objekttypsbibliotek (OTL) som ska kunna utnyttjas för att tydliggöra vilken mängd och typ av information som leverantörer av BIM-modeller ska förhålla sig till framöver.
Namn: Abdulahi Ahmed
Titel: Specialist, informationshantering
Utbildning: Civilingenjör inom Samhällsbyggnad på KTH, med inriktning på projektledning