Niclas – labbkoordinator
Trafikverket Labs är en forskningsmiljö för utveckling och innovation på myndigheten. Här utforskar Niclas Hansson nya möjligheter med den senaste tekniken.
Det händer nya saker hela tiden, och det passar mig väldigt bra. När jag har löst en uppgift så går jag vidare och spånar på nya lösningar.
På Trafikverket får Niclas Hansson utveckla sitt intresse för teknisk innovation. Under det första året delar han sin arbetstid mellan rollen som trainee och labbkoordinator. Trafikverket Labs i Linköping är ett forskningslabb som är till för att främja innovation och samverkan mellan forskare och företag.
– Vi har även studenter som kommer hit och jobbar deltid i mindre projekt. Det är ett bra sätt att väcka intresse för Trafikverket och för oss att få in ny kunskap, säger Niclas Hansson.
Vad lockade dig till Trafikverket och till rollen som labbkoordinator?
– Det händer nya saker hela tiden, och det passar mig väldigt bra. När jag har löst en uppgift så går jag vidare och spånar på nya lösningar. Eftersom det är en stor myndighet finns det alltid roliga projekt att dra i. Och jag får erfarenhet av administrativa uppgifter och projektledning vilket kompletterar min yrkesprofil. I min roll som trainee har jag byggt upp vårt labb i VR-miljö som vi har haft möten i. Just nu tittar jag på möjligheten att förbättra våra kartor genom att komplettera befintliga verktyg med avancerade grafikmotorer. Ett annat verktyg är bullervisualisering där vi har skannat en väg och beräknar hur buller sprids. Där kan 3D-teknik hjälpa oss till nya slutsatser.
Vad är det bästa med att jobba på Trafikverket?
– Hela arbetskulturen är skön och det är lätt att snacka med folk. Alla är väldigt intresserade och glada. Om jag har en fråga tipsar kollegorna vidare så att jag snabbt får svar av rätt person. Det som överraskat mig när jag kom hit var hur stor myndigheten är – vi har 10 000 anställda och täcker hela Sverige. Vi traineer åker runt i landet och möter våra kollegor. Det är en bra introduktion till arbetslivet och gör att du lär dig mycket. Det gör också att du kan hitta behoven och vara med och utveckla nya lösningar.
Hur skulle ditt drömprojekt kunna se ut?
– Jag är bildbehandlare i grunden och har läst AI, machine learning och neuronnätverk och mitt exjobb handlade om satelliter. Det vore intressant att titta på hur vi skulle kunna nyttja satelliter för att avgöra hur våra anläggningar mår.
Namn: Niclas Hansson
Titel: Labbkoordinator, IT (trainee).
Utbildning: Civilingenjör teknisk fysik och elektroteknik, master i signal- och bildbehandling. Linköpings universitet, examen 2022