Logga in
Logga in

Spåren är för tågen och vägarna för motorfordon – inte för dig

I samband med Vansbrosimningen 29 juni-7 juli är det mycket folk som rör sig nära järnvägsspåren och E16. Trafikverket tillsammans med kommunen och arrangören vill skapa en säker miljö runt tävlingen.

Att vistas i spårområdet är förenat med livsfara. Personer som genar över järnvägsspåren är ofta inte medvetna om den risk de utsätter sig för. En till synes ofarlig genväg kan bli livsfarlig eftersom tågen i dag är både tystare och snabbare än vad många tror. Ett persontåg kör cirka 50 meter på 1 sekund. Bromssträckan är ungefär en kilometer om tåget nödbromsar. Lokförarna har ingen chans att stanna ett tåg om en person befinner sig på spåret.

Spårspring är farligt, olagligt och kostsamt

Personer som tar genvägar över järnvägsspåren är ett ökande problem. Så kallat spårspring är farligt, olagligt och kostsamt. Dyrt blir det också för den som blir påkommen. Vistas man i spårområdet riskerar man böter på 3000 kronor.

– Vi ber alla, såväl tävlande som publik, att respektera avstängningar. Det är inte tillåtet att vistas på de två järnvägsbroarna. Det är inte heller tillåtet att gena över spåren. Vi vill att fler ska bli medvetna om riskerna, och det faktum att det faktiskt är förbjudet att visas i spårområdet, säger Anna Berg projektledare på Trafikverket.

– Det är inte heller säkert att som fotgängare ta sig över E16 för att komma från ett ställe till ett annat för att se tävlingen, avslutar Anna Berg.

Trafikverket samarbetar med kommunen och arrangören för tävlingen att höja säkerheten runt tävlingen både intill järnvägen och de statliga vägarna där människor rör sig.