Vi är redo för vinter på Dalarnas vägar
Nu är tiden för halka, snö och kyla här. Vi står rustade för en ny vintersäsong på vägarna och har tips till dig som trafikant som också behöver förbereda dig på vinterväglag.
Från den 1 oktober varje år är Trafikverkets vinterberedskap igång och vi har rustat för att vinterunderhållet ska bli så bra som möjligt.
– Alla som jobbar ute på vägen gör ett jättejobb, förra året snöröjde vi totalt 386 varv runt jorden på våra vägar över landet. Vi och våra entreprenörer står redo att ploga och halkbekämpa i vinter, säger sektionschef Carl Magnusson.
Förberedelser och utmaningar i Dalarnas län
Vinter är en utmanande tid för Trafikverket, våra entreprenörer och för trafikanterna som kör på vägarna runt om i länet. I Dalarna finns särskilda utmaningar med vissa vägsträckor, särskilt långa och branta backar kan skapa problem.
– Ryggenbackarna på E16 mellan Falun och Hofors, och Ämådalen på E45 norr om Orsa är exempel på ställen som har utmaningar. Jag vill uppmana de som ska ut och köra att titta på Trafikverkets hemsida och lyssna till trafikradion om eventuella stopp där, säger Carl Magnusson.
Trafikverket gör också vissa förändringar inför årets säsong som ska bidra till bättre vinterväghållning. Nytt för i år är att vi kommer att salta hela riksväg 50 mellan Falun och Alfta, tidigare år har delar av sträckan halkbekämpats med sand.
De större vägarna plogas först
Snö- och halkbekämpning ser olika ut för olika vägar beroende på vilken vägklass de har. Alla statliga vägar har en vägklass 1-5 som Trafikverket beslutar om. Stora vägar med mycket trafik plogas först.
I Dalarnas län har vägarna vägklass 2-5, till exempel har södra delen av riksväg 70 vägklass 2. Mindre länsvägar har vägklass 5 och där kan det ibland ligga kvar snö några timmar innan vi hinner ploga.
Läs mer om vägklasser och plogning här.
Här kan du se när plogbilen kommer till dig i Dalarnas län.
En säker vinter åstadkommer vi tillsammans
Trafikverket står redo för snö, kyla och halka på våra statliga vägar dygnet runt.
– Vi och våra entreprenörer gör allt vi kan för att vägarna ska vara körbara på vintern, men säkra och framkomliga vägar åstadkommer vi tillsammans med er andra ute i trafiken, säger Carl Magnusson.
Alla som kör på vägen bär ansvar för och påverkar trafiksäkerheten. Därför vill vi särskilt tipsa om vad du kan göra för att vi ska få en trygg vinter.
Förbered dig på vinterväglag
- Byt till vinterdäck senast 1 december. Har du inte bytt till vinterdäck och det är halka – låt bilen stå!
- Anpassa hastigheten efter väglaget
- Ta det lugnt och håll ordentligt avstånd till bilen framför
- Kör inte om plogbilen, den släpper förbi trafiken när det är lämpligt
- Hur ser det ut på vägarna? Uppdatera dig på rådande väglag via webben, radio och tv.
Om man trots allt behöver ge sig ut på vägarna vid ostadigt väder är det bra att vara väl förberedd ifall något skulle hända.
Tänk på det här innan du åker hemifrån
- Ha med vatten, filtar och varma kläder ifall du skulle be stillastående
- Se till att utrustning som snöskyffel, startkablar och bogserlina finns i bilen
- Ge dig av i god tid
- Om du ska åka långt – var utvilad, kom ihåg att ta pauser och fyll på med energi
Se till att vara uppdaterad på aktuellt väglag och vilka vädervarningar som finns från SMHI. Vid vissa tillfällen när väderförhållandena kan få mycket allvarliga konsekvenser i trafiken är det bättre att avstå från att ge sig ut på vägarna.
På trafikverkets vägkarta hittar du information om aktuellt väglag, vägarbeten och störningar. Vägkartan hittar du här.
Vi höjer förmågan att hantera händelser på vägarna inför vintern
Inför stundande vinter har Trafikverket lämnat över en rapport till regeringen där vi redogjort för förbättringsåtgärder och en handlingsplan för förbättrad vinterväghållning. Mer information om det uppdraget hittar du här.