Logga in
Logga in
Foto: Trafikverket

Byggstart för tryggare skolvägar på Gotland

Under hösten börjar vi arbetet för att skapa en tryggare trafikmiljö vid flera skolor på Gotland. Insatserna ingår i projektet ”Säkrare skolvägar på Gotland” och först ut är Solklintsskolan och Dalhem skola.

– Åtgärderna vi kommer göra är ett resultat av noga planering och gott samarbete med region Gotland. Vårt mål är att minska risken för olyckor och göra skolvägarna säkrare för alla som använder dem, oavsett om de går, cyklar eller kör bil, säger Anders Johansson, projektledare på Trafikverket.

Att själv kunna gå eller cykla till skolan är en viktig del i barns självständighet och utveckling, men tung trafik och brist på säkra gångpassager skapar en otrygg miljö. Problemet är särskilt påtagligt under tider då många föräldrar hämtar eller lämnar sina barn med bil, vilket ökar trafiken och försämrar säkerheten vid skolorna.

Trafikverket inledde därför tillsammans med Region Gotland projekt ”Säkrare skolvägar på Gotland” 2021, där skolor med särskilda behov av trafiksäkerhetsåtgärder utreddes grundligt. Utredningen avslutades 2023 och resulterar nu i konkreta insatser för att öka trafiksäkerheten vid sju skolor på Gotland. Urvalet av skolor har gjorts i samarbete med Region Gotland, som även bidragit med flera åtgärdsförslag.

Byggstart på två skolor i höst 

Vi börjar det säkerhetshöjande arbetet vid Solklintskolan i Slite och Dalhem skola under hösten 2024 och förväntas vara klara till årsskiftet 2024/25.

  • Solklintsskolan - ett övergångsställe längs väg 147 byggs om till ett upphöjt övergångsställe och får tillfartsramper för både bilar och cyklar. Samtidigt byts belysningen ut mot en starkare armatur som ökar fokus på de gående.  
  • Dalhem skola - utanför skolan bygger vi två farthinder på väg 631, ett norr och ett söder om skolan. 

Säkerhetsarbetet fortsätter på fler skolor under 2025

Under 2025 ökar vi trafiksäkerheten vid ytterligare fem skolor, Öja skola, Västerhejde skola, Väskinde skola, Garda skola och Högbyskolan. 

– Insatserna varierar och är anpassade till varje skolas unika behov och utmaningar. Generellt handlar det om att sänka hastigheter, bygga upphöjda övergångsställen, bygga trottoarer och förbättra skyltningen, till exempel förbud mot att stanna och parkera i vissa områden, berättar Anders Johansson.

Fakta om ”Säkrare skolvägar på Gotland”

Projektet är ett viktigt steg i att förbättra tryggheten och tillgängligheten vid skolor på ön. Målet är att skapa säkrare skolvägar för eleverna, och samtidigt uppmuntra fler barn att gå eller cykla till skolan istället för att bli skjutsade. Detta kan bidra till både bättre hälsa för barnen, tryggare trafiksituation vid skolorna och en minskad miljöpåverkan från biltrafiken.