Höstslåttern pågår på Gotland
Nu när de flesta växter blommat ut genomför vi den sista delen av den årliga slåttern på Gotland. Med vår anpassade slåtter bidrar Trafikverket till biologisk mångfald längs 150 mil väg på Gotland.
– Med en senarelagd slåtter låter vi växter och blommor längs Gotlands vägkanter blomma ut och fröa av sig innan vi slår dem. Eftersom fröna får lång tid att sprida sig bidrar det till ännu mer artrika vägkanter längs vägarna här på ön, berättar Anders Johansson, projektledare på Trafikverket.
Höstslåttern omfattar dikeskanter en sträcka lika lång som 30 varv runt Fårö. Vi arbetar upp till 10 meter från vägen och arbetet pågår till mitten av november.
På Gotland gör vi, till skillnad från på fastlandet, det större slåtterarbetet på hösten istället för under sommaren. Genom att anpassa arbetet och endast göra en mindre säkerhetsslåtter under tidig sommar bidrar vi till att gynna biologisk mångfald och skapa livsmiljöer för växter och pollinatörer. Vi slåttrar i vägkanten för att förhindra att buskar och träd slår rot nära våra vägar. Om de etablerar sig kan det påverka vägkonstruktionen negativt.
Blommande boplatser för insekter
Det är inte bara växterna som drar nytta av den sena slåttern. Blomrika dikeskanter med pollen, nektar och specifika värdväxter är också en viktig resurs som vissa insekter behöver för sin överlevnad. Vägkanternas solbelysta och ofta sandiga slänter är dessutom viktiga boplatser åt till exempel flera arter av steklar och solitära bin. Även ormar och ödlor trivs i soliga och varma slänter.