Logga in
Logga in

Trafikverket restaurerar värdefulla stenmurar

Under det senaste året har vi rensat cirka 2 kilometer gamla stenmurar på norra Gotland från träd och sly. Arbetet görs för att bevara landskapsbilden och bidra till den biologiska mångfalden.

Stenmurarna eller stainvastar, på gotländska, har rensats fram från sly och självsatta träd. Stenmurarna ligger dels längs med väg 682 där stainvasten går förbi Stora Takstains gård vidare mot Hellvi, dels längs med väg 693 i Rute. 

– Murarna är viktiga att bevara eftersom de fungerar som livsmiljöer, tillflyktsorter och spridningsvägar för flertalet växt- och djurarter, bland annat för insekter, spindlar, kräldjur, fåglar och mindre däggdjur, säger Cornelia Aav, projektledare på Trafikverket.

Murarna angränsar till den nya nationalparken Bästeträsk

Delar av de åtgärder som Trafikverket har utfört längst väg 693 i Rute ligger bredvid Bästeträsk, den nya nationalpark som Naturvårdsverket, Havs- och vattenmyndigheten, Länsstyrelsen Gotland och Region Gotland förbereder att bilda.

Nu återstår en del mindre arbeten kring murarna då ett antal stenar behöver sättas tillbaka på sin plats efter mindre ras. Arbetena kommer att färdigställas tidigast i augusti i år.