
6,5 mil väg får ny beläggning på Gotland under 2025
I år lägger vi ny beläggning på fler vägar på Gotland. Arbetet pågår mellan 14 april till 16 maj. Med den nya beläggningen förlänger vi vägarnas livslängd och gör din körning både säkrare och bekvämare.
Vi ser nu effekten av det ökade anslaget av pengar till vägunderhåll som Trafikverket fått. Den nya budgeten gör det möjligt att förbättra 15 vägsträckor under året, säger Bob Kolmodin, senior projektledare på Trafikverket.
Vägar som får ny beläggning 2025:
- Väg 140 Tofta Strand till Gnisvärd
- Väg 140 Tofta möbel till Västerhejde
- Väg 142 Hamnbacken i Visby
- Väg 142 Hejdekorset till Simunde (väg 564)
- Väg 527 Rone till Ronehamn
- Väg 527 Ronehamn samhälle
- Väg 534 Korsningar från Lye till Sjonhem
- Väg 564 Hejde till Buttle
- Väg 583 Från Väte till väg 534
- Väg 617 Gothem kyrka till Hangre
- Väg 651 Väskinde till väg 148
- Väg 653 Väg 149 till Brorakan
- Väg 655 Lokrume till Hejnum
- Väg 690 Ar till Bunge
- Väg 695 Strandvägen Fårösund
Vi ska även lägga ny beläggning på ett par vägar under hösten. Mer information om vilka vägar och när i tid publiceras senare under året.
Underhållsarbetena är beroende av vädret, om väderförhållandena är sämre med bland annat regn kommer arbetena att skjutas något på tiden.
Sänk hastigheten för att minska risken för stenskott
Under arbetet kommer vi att använda två typer av beläggning: varmbeläggning och tankbeläggning. För att skydda både väg och fordon är det särskilt viktigt att du håller rätt hastighet när vi lägger tankbeläggning. I dessa områden kan det finnas löst grus kvar på vägen. För att minska risken för stenskott sänker vi hastigheten till 50 km/h fram till dess att vägen är sopad och helt klar.
Arbetena kommer att utföras dag- och kvällstid och vid arbetsplatserna kommer det finnas en vakt eller signalljus för att lotsa trafiken.
Så fungerar tankbeläggning
När vi lägger en tankbeläggning sprider vi ut ett tjockt lager bindemedel över vägen och lägger sedan stenmaterial ovanpå. När vi vältar ytan fastnar stenarna på rätt plats, och de som inte fäster sopas bort. Under 1-2 veckor efter arbetet fortsätter sopningen för att få bort överflödigt grus. Denna metod är både kostnadseffektiv och bra för miljön, samtidigt som den ger vägen en lång livslängd.
Även om du behöver köra långsammare på vägen under ett par veckor blir det sedan en fin vägyta som håller i många år framöver.
Alla vill komma hem efter jobbet, även de som jobbar på vägen

Tänk även på att sänka hastigheten och ta hänsyn till dem som arbetar på vägen, din fart förbi arbetsplatsen är deras arbetsmiljö, säger Bob Kolmodin.