Logga in
Logga in
Exempel på förenklad vägvisning som nu kommer att bytas ut. Skyltningen är gjord av plast, är oreflekterande och sitter oftast på en egentillverkad ställning. Foto: Trafikverket

Trafikverket byter ut den förenklade vägvisningen

Nu byter vi ut tillfällig skyltning, så kallad förenklad vägvisning, mot standardiserad skyltning. Det innebär att du som har sådan skyltning kommer att få den utbytt.

Väg med grönska bakom och en skylt där det står hembygdsgård på.

De så kallade förenklade vägvisning kommer att bytas ut mot den här typen av vägvisare som är i plåt och har ett reflekterande material för att synas bra även när det är mörkt ute.  

– Vi kommer att ha en nära dialog med alla företag och serviceinrättningar som redan har fått ett beslut för förenklad vägvisning. De som fortsättningsvis önskar få vägvisning kommer att få den monterad och uppsatt av oss enligt gällande krav för det, berättar Sandra Nordahl, enhetschef på Trafikverket. 

Stor säsongsvariation

Den så kallade förenklade vägvisningen används framför allt i områden där det är stor säsongsvariation, som till exempel på Gotland där det finns många tillfälliga verksamheter som bedriver försäljning av till potatis, jordgubbar eller andra jordbruksprodukter eller har tillverkning och försäljning av konsthantverk.

– Företag och serviceinrättningar har kunnat ansöka om att själva få sätta upp en vägvisning för sin verksamhet utmed en statlig väg. Det har varit en smidig lösning i områden där det är stor säsongsvariation, som på Gotland, där det finns ett behov av tillfällig vägvisning bara över sommarhalvåret, eftersom skyltningen går lätt att plocka ner vid säsongens slut, förklarar Sandra Nordahl. 

Skyltning under kortare period

Förenklad vägvisning har använts över hela landet. Åtgärden togs fram på 80-talet av dåvarande Vägverket för att underlätta för företag att skylta. Samtidigt har det varit ett sätt att komma till rätta med egentillverkade skyltar längs våra statliga vägar.

Tanken har varit att den förenklade vägvisningen enbart ska sitta uppe under en kortare period om högst två månader. Därför har de fått vara oreflekterande, d v s att skyltningen inte syns i mörker, och innehavaren har själv fått montera den på en egen ställning.

Saknar stöd i lagen

Av trafiksäkerhetsskäl har ett krav varit att verksamheten uteslutande är öppen under den ljusa tiden på dygnet och enbart under sommaren. Över tid har skyltningen dock kommit att sitta upp även efter de tillåtna månaderna.

Nu har frågan prövats i ett ärende hos Transportstyrelsen där man slagit fast att Vägmärkesförordningen inte omfattar så kallad förenklad vägvisning. Då den förenklade vägvisningen saknar reflexmaterial är den också en möjlig säkerhetsrisk för trafikanterna om dessa inte hinner se vägmärket i tid.

Det innebär att Trafikverket i egenskap av väghållningsmyndighet inte har stöd i lagen att fatta beslut om förenklad vägvisning då det inte finns lagstöd för den här typen av skyltning.

– Vi måste rätta oss efter det och kommer därför inte att fatta några nya beslut om förenklad vägvisning, säger Sandra Nordahl.