Logga in
Logga in

Trumbyte Hällbäcken, väg 661

Vi ska byta en vägtrumma vid Hällbäcken på väg 661 vid Väster-Noren i Åre kommun.

LIFE 19 NAT/SE/000333 Ecostreams Vandringshinder vattenlevande djur

Denna åtgärd ingår som en del av ett större EU finansierat vattenvårds- och restaureringsprojektet Ecostreams for LIFE som drivs av Länsstyrelserna i Jämtland, Västernorrland och Västerbotten. Projektet kommer att genomföras mellan år 2021-2026. 

Arbetet med att byta ut nuvarande trumma är en riktad mijöåtgärd, där syftet är att åtgärda befintliga vandringshinder för fisk. Nuvarande trumma hindrar fisk och andra vattenlevande djur i bäcken att vandra genom trumman.

Den befintliga trumman byts ut och ersätts med en ny trumma med tvärgående fiskbalkar av betong och där trumbotten fylls med material som matchar platsen för att så långt som möjligt efterlikna den naturliga botten i vattendraget. Trumman byggs i ett så kallat ”överdjup” vilket bidrar till att sänka vattenhastigheten och påminner om fiskens naturliga miljö. 

Samtidigt med trumbytet läggs även en uttertrumma för att underlätta utterpassager.

Trafikpåverkan under byggtiden

Under byggtiden, då den befintliga vägtrumman byts ut, kommer en cirka 120 meter lång och cirka 3 meter bred tillfällig förbifart anläggas parallellt med väg 661 förbi arbetsplatsen.

  • Förberedelser och byggande av förbifarten påbörjas under veckorna 27–28
  • Trumbytet kommer ske någon gång under veckorna 32–34

Tänk på att vägen är en arbetsplats så ta det försiktigt, håll hastighetsbegränsningarna och följ skyltningen.

Översiktskarta

Översiktskarta över aktuellt område, svart rektangel markerar aktuellt område (Lantmäteriet). Se kartan i större format (png, 544KB)

Andra arbeten som påverkar trafiken i Jämtlands län i sommar

Nu är vi i vägen – för att ta hand om den. På vintern lagar vi vägarna tillfälligt, men det är under sommaren som vi kan göra permanenta, större underhållsinsatser och andra vägarbeten. 
Vi är i vägen i Jämtland i sommar