Var rädd om dig i jul- och nyårstrafiken
Jul- och nyårshelgen är en trafikintensiv period. Var rädd om dig och äventyra inte säkerheten för dig eller dina medtrafikanter när du ger dig ut på vägarna. Här är tipsen på hur du kan får en tryggare bilfärd.
Trafiken är ett samspel och alla som kör på vägen påverkar trafiksäkerheten. Du kan medverka till en högre säkerhet och framkomlighet genom att hålla dig informerad, följa rekommendationer och anpassa ditt beteende och dina förberedelser.
Jul- och nyårshelgen är en olycksdrabbad helg och i genomsnitt omkommer 13–14 personer årligen enligt Transportstyrelsens statistik. Ifjol omkom 4 personer i trafiken under perioden 20 december – 12 januari (fortfarande preliminär siffra).
Håll dig uppdaterad med aktuell trafikinformation
Växlande väder och väglag gör att man som bilist bör vara extra försiktig och hålla sig informerad om trafikläget längs sin resrutt. Aktuell trafikinformation om trafikläget, vägväder, rastplatser, färjor finns på Trafikverkets webbplats på startsidan under Trafikinformation, väg. Informationen uppdateras löpande. Större arbeten ligger normalt nere vid storhelger, men kan pågå om vissa akuta åtgärder behöver göras.
Länk till Trafikinformation, väg
SMHI:s vädervarningar – hjälper dig att ta rätt beslut
Det är viktigt att följa väderutvecklingen eftersom prognoserna uppdateras kontinuerligt dygnet runt,vilket även kan medföra ändringar av varningsnivåer och varningsområden. Aktuella varningar finns i SMHIs varningstjänster på smhi.se och i SMHIs väderapp. Varningar rapporteras också i P1- respektive P4-sändningar i Sveriges Radio.
Varningsinformationen från SMHI är viktig att ta del av för att kunna vidta rätt åtgärder vid besvärligt väder. Varningsnivån berättar hur allvarliga konsekvenser som väntas. Detta underlättar för dig att göra en bedömning om hur du kan beröras.
Tips inför din resa
- Välj helst vägar med mitträcke eller trafiksäkerhetskameror eftersom de är säkrare.
- Starta resan i god tid, var utvilad, håll avstånd och kör aldrig påverkad. Ta regelbundna raster.
- Vinterrusta bilen med snöborste, isskrapa, snöskyffel, startkablar och bogserlina, ficklampa, reflexväst, varma kläder, filtar, laddad mobiltelefon m.m.
- Dämpafarten när det är halkrisk.
- Öka avståndet till bilen framför.
- Var beredd på att halkan kan komma hastigt och överraskande.
- Anpassa ditt körsätt så att du kan hantera alla trafiksituationer.
- Blir det stopp av någon anledning, stanna så långt ut mot vägrenen som möjligt. Det underlättar för plogbilar och utryckningsfordon.