Logga in
Logga in

Vi är redo för vinter

Mellan 1 oktober och 30 april är Trafikverket och våra entreprenörers vinterorganisationer aktiverade. Det innebär att vi är redo att hantera snö, kyla och halka på våra statliga vägar dygnet runt.

Vi är väl förberedda och har proaktiva arbetssätt för att möta de olika vädersituationer vinterhalvåret kan erbjuda. 

- Vid vädervarning jobbar vi nära våra entreprenörer och det finns sätt att trappa upp vår vinterväghållning i förhållande till de vädervarningar som finns. Ett exempel på det kan vara att omfördela resurser mellan olika driftområden. Men vi har också utökat möjligheten att exempelvis flytta fordon för att kunna upprätthålla framkomligheten ute på vägarna, säger Anna Wildt-Persson, regional direktör , Trafikverket Södra regionen.

Snöröjning och halkbekämpning på de statliga vägarna prioriteras utifrån mängden trafik.

- Vi har många mil väg och det går inte att ha samma krav på snöröjning och halkbekämpning överallt. Därför delar vi in det statliga vägnätet i fem olika klasser. Vägar med mycket trafik och kritiska sträckor är prioriterade,  säger Torbjörn Axelsson, enhetschef underhåll i Region syd.

Läs mer: När kommer plogbilen till din väg?

För att höja vår förmåga att hantera stora störningar samverkar Trafikverket med länsstyrelser, Polisen, räddningstjänster och kommuner.

-  Vi har tillsammans utvecklat den regionala aktörssamverkan och har inför vintern tydliga kontaktvägar och överenskomna kommunikationsstrategier. Det kommer hjälpa oss såväl inför som under och efter en händelse, säger Anna Wildt-Persson. 

När vi jobbar tillsammans med andra får vi en ökad förståelse för varandras perspektiv. 

- Det är viktigt att känna till varandras mandat och ansvar. Gör vi det fungerar vi väl också i en händelse som exempelvis en vädervarning, säger Anna Wildt-Persson.

Trafikantens ansvar

Vid en vädervarning är det viktigt att trafikanter tar ansvar genom att följa myndigheternas information och rekommendationer inför och vid dåligt väder. 

- Vi måste hjälpas åt. Tillsammans kan alla medverka till säkerhet och framkomlighet på våra vintervägar, säger Anna Wildt-Persson.

Om du som trafikant hamnar i en plötsligt uppkommen kö eller upplever akuta hinder på vägen, ring Trafikverkets kundtjänst på 0771 – 921 921 eller direkt till vår trafikcentral på 020-290 290. Det hjälper oss att skapa en lägesbild och gör det lättare att agera rätt.

Vi höjer förmågan att hantera händelser på vägarna inför vintern

Inför stundande vinter har Trafikverket lämnat över en rapport till regeringen där vi redogör för förbättringsåtgärder och en handlingsplan för förbättrad vinterväghållning.  

Mer information om det uppdraget hittar du här.

Att tänka på som trafikant

  • Följ myndigheternas rekommendationer vid dåligt väder.
  • Ha koll på vädret via exempelvis SMHI för att förstå när du kan ge dig ut, vilka vägar du bör välja eller om du bör skjuta upp din resa.
  • Om du måste ge dig ut i besvärligt väder - anpassa hastigheten och avsätt mer tid för resan.
  • Håll avstånd till bilen framför. Ditt körsätt har stor betydelse för säkerheten.
  • Undvik omkörningar – särskilt av plogbilar och två plogbilar efter varandra, så kallade tandemplogar.
  • Ha rätt utrustning för din bil. Bra vinterdäck, snöskyffel, bogserlina och startkablar.
  • Ha varma kläder, reflexväst, filt och laddad mobiltelefon och gärna något ät- och drickbart med dig om du kör när det är dåligt väder.
  • På trafikverkets vägkarta hittar du information om vägarbeten störningar.
  • Sommardäck och vinterväglag – låt bilen stå.
  • Blir det stopp av någon anledning, stanna så långt ut mot vägrenen som möjligt. Det underlättar för plogbilar och utryckningsfordon.