Logga in
Logga in

Nockebybron fortsatt tillfälligt stängd för fritidsbåtar

Trafikverket håller Nockebybron fortsatt stängd för broöppning för fritidsbåtar under hela september. Vi gör det för att säkra biltrafik och nödvändiga transporter till och från Ekerö.

Nockebybron fastnade i öppet läge under sommaren och förhindrade trafiken till och från Ekerö. Trafikverket fattade då beslut, i samråd med Sjöfartsverket och Ekerö kommun, att stänga bron för fritidsbåtar när broöppning krävs. Beslutet gällde från och med den 20 juli till och med den 31 augusti.

Trafikverket har nu fattat beslut om att Nockebybron även kommer att vara stängd under september. 

Det är framförallt segelbåtar som är över 12 meter som berörs av att bron inte öppnas. Vi hänvisar till andra farleder för båtar som inte kan passera Nockebybron utan broöppning. 

Broöppning för yrkestrafik

Yrkestrafiken på Mälaren måste dock kunna ta sig fram på farleden. Det gäller viktiga godstransporter där bron fortfarande kommer att öppnas för att de ska kunna passera. Öppningar sker endast efter överenskommelse med brovakten. Vår bedömning är att det blir ett fåtal broöppningar för yrkestrafik under september. 

Testöppningar förekommer

För att säkerställa en stabil funktion för yrkestrafiken har Trafikverket under sommaren genomfört en omfattande genomgång av bron samt flera driftshöjande åtgärder i väntan på en långsiktig och robust lösning. Under september fortsätter vi arbetet och genomför testöppningar. 

Vi kommer att informera om alla öppningar för yrkestrafik och tester av Nockebybron på trafikverket.se.

Läs föregående nyhet om beslutet att tillfälligt stänga Nockebybron för sjötrafik.