Vi är redo för vinter på Stockholms vägar
Snart kommer vintern och vi är redo, med höjd beredskap mellan oktober och april och i tätt samarbete med andra i Stockholmsregionen.
– Vi har beredskap dygnet runt, och god planering i nära samarbete med andra myndigheter för att kunna göra rätt bedömning och sätta in insatser vid rätt tidpunkt. Trafikanternas ansvar är att följa väderläget och myndigheternas rekommendationer vid dåligt väder. Det är tillsammans som vi kan göra vintervägarna framkomliga och säkra, säger Bob Kolmodin, enhetschef på Trafikverket.
I Stockholms län har vi många stora vägar med tät trafik. Trafikverket är beredda att hålla vägarna framkomliga och trafiksäkra om det blir snö eller halka året runt, med höjd beredskap mellan oktober och sista april.
Vi följer väderläget och har beredskap dygnet runt
Trafikverket följer SMHIs vädervarningar och har även 775 egna väderstationer över landet som ger information i realtid om yttemperatur, lufttemperatur, nederbörd, vindriktning, luftfuktighet och vindhastighet.
Vi är förberedda för olika vädersituationer, både normalt och besvärligt väder. När det kommer en vädervarning förbereder vi oss tillsammans med våra entreprenörer och anpassar åtgärder efter behov, med eventuella extra resurser. Vi har metoder för att trappa upp vår vinterväghållning i förhållande till de vädervarningar som finns.
Mer om Trafikverkets väderinformation hittar du här.
Vägar med mycket trafik plogas först
Vägarna som har mest trafik har högst prioritet. Det innebär att de plogas eller halkbekämpas först. Det är framförallt vägar med mycket trafik, till exempel E4/E20 och E18 men det kan också vara stråk med viktiga busslinjer eller vägar till och från stora industriområden.
Trafikverket har ansvar för det statliga vägnätet. Stockholms stad och andra kommuner i Stockholms län har ansvar för snöröjning och halkbekämpning på lokalgator och vägar i länet.
– I Stockholm har vi några av landets största och mest trafikerade vägar med över hundra tusen fordon som passerar varje dag. Trafiken där är känslig för störningar, olyckor eller stillastående bilar, de vägarna plogar eller halkbekämpar våra entreprenörer först, berättar Bob Kolmodin, enhetschef på Trafikverket.
Vägnätet är indelat i fem klasser, som anger hur fort vägen ska börja plogas och hur mycket snö som får vara kvar på vägen en viss tid efter att det har slutat snöa. Klassningen är baserad på trafikmängden och vägens funktion. Stockholms statliga vägnät har främst vägklass 1, 2 och 3 som är vägarna som plogas först.
Läs mer om när plogbilen kommer på Trafikverkets vägar här.
Hur jobbar vi för att minska halka?
Halka bekämpas med snöröjning, salt och sand. I Stockholm används oftast salt på de stora vägarna som har mycket trafik. Saltet gör att vägen kan vara fri från snö och is även när det är kallt. Saltet har bäst effekt om det sprids innan temperaturen sjunker och nederbörd faller. Därför kan man se saltspridare i arbete på torra vägbanor vid plusgrader.
På broar som passerar Mälaren, till exempel Essingeleden, har vi byggt särskilda avrinningssystem som fångar upp saltet och andra föroreningar från trafiken.
Du som trafikant bidrar också till trafiksäkerhet och framkomlighet!
Trafiken är ett samspel och alla som kör på vägen påverkar trafiksäkerheten. Du kan medverka till en högre säkerhet och framkomlighet genom att hålla dig informerad, följa rekommendationer och anpassa din beteende och förberedelser:
- Följ myndigheternas rekommendationer vid dåligt väder.
- Ha koll på vädret via exempelvis SMHI för att förstå när du kan ge dig ut, vilka vägar du bör välja eller om du bör skjuta upp din resa.
- Om du måste ge dig ut i besvärligt väder - anpassa hastigheten och avsätt mer tid för resan.
- Håll avstånd till bilen framför. Ditt körsätt har stor betydelse för säkerheten.
- Undvik omkörningar – särskilt av plogbilar och två plogbilar efter varandra, så kallade tandemplogar.
- Ha rätt utrustning för din bil. Bra vinterdäck, snöskyffel, bogserlina och startkablar.
- Ha varma kläder, reflexväst, filt och laddad mobiltelefon och gärna något ät- och drickbart med dig om du kör när det är dåligt väder.
På trafikverkets vägkarta hittar du information om vägarbeten störningar.
Väletablerad samordning i region Stockholm vid krissituationer
I Stockholmsregionen finns det en väl inarbetad samordningsorganisation, Samverkan Stockholmsregionen (SSR), där Trafikverket ingår tillsammans med länets kommuner, Länsstyrelsen, militären, Kustbevakningen, Polisen, Region Stockholm, SOS Alarm, räddningstjänsten och Stockholms hamnar.
Vid till exempel ett vinteroväder där det finns risk för stora störningar som påverkar många, kallas SSR samman för att hantera situationen för att skapa framkomlighet och säkerhet för resenärer och trafikanter på väg och järnväg.
Här kan du läsa mer om Samverkan Stockholmsregionen (SSR).
Vi höjer förmågan att hantera händelser på vägarna inför vintern
Inför stundande vinter har Trafikverket lämnat över en rapport till regeringen där vi redogör för förbättringsåtgärder och en handlingsplan för förbättrad vinterväghållning. Mer information om det uppdraget hittar du här.