Trafikverket både delar ut och vinner ingenjörspris
Omkring 500 deltagare kom för att nätverka, öka sin kunskap om den tekniska omställning och hylla vinnarna av Stora Ingenjörspriset som delades ut i olika kategorier.
”Årets vinnare brinner för hållbarhet och vill medverka till att skapa förändring i energibranschen genom en enkel, funktionell och industrialiserad lösning för batterier. Med fokus på litiumjonbatteriers livstid och återanvändning vill de ge batterier ett förlängt liv. De har ett förhållningssätt som är både entreprenöriellt och långsiktigt hållbart – de inspirerar och ger hopp om framtiden”.
Så löd motiveringen när årets vinnare av Stora Ingenjörspriset Student, Paula Runsten och Felix Kruse med Rebaba, kom upp på scen. Olof Johansson, programchef inom digitalisering av transportsystemet på Trafikverket satt i juryn.
– Vi valde ut tre finalister av de studenter som skickat in sina idéer och projekt under året. Finalisterna presenterade sig på scen innan vi utsåg vinnaren. Rebabas lösning är jätteintressant och har en stor potential att bidra till att skapa ett mer hållbart samhälle på sikt. Det är roligt att vi på Trafikverket just lyfter studenterna då det finns många unga talanger som kan ge oss nya insikter och tankar som kan bidra till det framtida hållbara transportsystemet, säger Olof.
Storslam för Trafikverket
Stora Ingenjörspriset delas ut i ytterligare fem kategorier: Ledarskap, Innovation, Inkludering, Hållbarhet och Årets förebild. Syftet med priset är att hylla, pusha och lyfta ingenjörer eller ett team som gjort något enastående.
Trafikverkets Per Vedin och Thomas Dalmalm fick ta emot Årets förebild som delades ut av Scania. Detta för att de identifierat och skapat ett utbildningskoncept som validerar kompetens inom bergteknik, vilket ökar kvaliteten och säkerheten inom byggbranschen som helhet.
– Tillsammans med branschen har vi tagit fram ett utbildningskoncept som förbättrar kvalitén, ökar yrkesstoltheten samt medger att beställarens kontroller kan minska. Bättre kvalité på utfört arbetet leder i sin tur till kostnadsbesparingar, minskad klimatpåverkan och bättre arbetsmiljö, berättar Thomas Dalmalm, teknisk doktor och expert på Trafikverket.
Olof Johansson fick inte bara dela ut studentpriset utan även ta emot ingenjörspriset i Ledarskap som delades ut av Fellowmind, för sitt ledarskap inom digitaliseringsarbete för det framtida transportsystemet, både i Trafikverket och samhället i stort.
– Det är jättehedrande att bli uppmärksammad för sitt ledarskap. Vi har lagt mycket tid på att bryta ner det arbete som vi gör inom digitaliseringen av transportsystemet, genom att försöka beskriva det på ett lättförklarligt sätt. Detta såväl för de inom Trafikverket som kommer att tillämpa lösningarna, som för olika externa aktörer som vi samverkar med i vår omvärld.
Ingenjörsdagen är ett event för alla Sveriges ingenjörer – ett forum för lärande och nätverkande samt för att lyfta innovationskraft och kreativitet. Under året har dagen skett i Luleå, Malmö, Göteborg och avslutades i Stockholm där också Stora Ingenjörspriset delades ut. Läs mer om priset via länken.
* Bilden längst upp: Paula Runsten och Felix Kruse tar emot Stora Ingenjörspriset Student av Olof Johansson, Trafikverket. Förutom att dela ut pris vann Olof också Stora Ingenjörspriset Ledarskap.