Logga in
Logga in
Roberto Maiorana, generaldirektör Trafikverket och Mikael Granholm, generaldirektör Försvarsmakten.

Försvarsmakten skriver överenskommelse med Trafikverket

Transporter och en fungerande transportinfrastruktur är en av de viktigaste fundamenten i Sveriges totalförsvar. Den 15 augusti tecknade generaldirektörerna för Försvarsmakten och Trafikverket en ramöverenskommelse.

Trafikverket, i egenskap av beredskapsmyndighet och sektorsansvarig myndighet för beredskapssektor Transporter, har en viktig roll i fortsatt utveckling av transportområdet inom totalförsvaret och därmed även som samverkanspart med Försvarsmakten.

Ett robust transportsystem blir än viktigare för Sverige som allierad, då detta utgör ett av Natos sju grundkrav för nationell motståndskraft, med fokus på militär logistik och möjligheter till transitering eller gruppering av Nato-styrkor i olika konfliktsituationer. Även det civila försvaret kommer att omfattas av Natos mål inom ramen för Natos krishanteringssystem.

Återuppbyggnaden av den civila beredskapen fortsätter och en stärkt förmåga behöver vara en del av samhällets ordinarie verksamhet.

Denna överenskommelse lägger grunden för det myndighetsgemensamma arbetet mellan Försvarsmakten och Trafikverket.

Försvarsmakten har sedan tidigare ett antal ramöverenskommelser avseende samarbete med andra myndigheter. Den 15 augusti tecknade Försvarsmakten och Trafikverket en ramöverenskommelse om samarbete mellan myndigheterna. Samarbetsavtalet tydliggör de områden myndigheterna gemensamt identifierat som viktiga att samverka inom:

  • Militär rörlighet – omfattar samtliga delar kopplat till området exempelvis trafikledning, värdlandsstöd, utbildning och övning, återställning och så vidare.
  • Infrastrukturplanering
  • Informationsdelning, kunskapsutveckling och utbyte av lägesinformation
  • Säkerhetstjänst