Logga in
Logga in

Tre tekniksprångares tankar om Trafikverket

Under fyra månader har Arvid, Simon och Alma gjort praktik på Trafikverket. Under den tiden har de tagit fram nya it-lösningar, löst incidenter, besökt andra verksamheter och lärt känna varandra som kollegor och vänner.

Samtal med Tekniksprångarna

Vi ställde några frågor till de tre praktikanterna Arvid Mopers, Alma Eriksson och Simon Dahlback.

Hur har det varit att praktisera på Trafikverket?

– Som arbetsgivare och arbetsplats är det svindlande stort, men det känns ändå som att Trafikverket uppmärksammar helheten hos en människa och dess utveckling, inte bara dess arbetskraft. Vi har verkligen välkomnats i gemenskapen och det är också enormt uppskattat att Trafikverket anpassar praktiken efter individen, menar Arvid.

– Praktiken har känts som ett riktigt jobb där vi fått arbeta med aktuella problem och dessutom fått ta egna beslut och bidragit med något. Det har helt enkelt varit toppen, säger Alma.

– Tekniksprånget på Trafikverket har haft en betydande roll för våra framtida karriärsutvecklingar. Vi har utvecklats som personer, både socialt- och kompetensmässigt. Genom praktiken har vi fått ta ansvar och skaffat värdefull erfarenhet av att arbeta inom ett team. Att kunna lägga till denna arbetslivserfarenhet i CV:t ger en känsla av stolthet och att detta kommer att öka våra möjligheter på den framtida arbetsmarknaden, berättar Simon.

Har tekniksprånget väckt nya intressen?

– Eftersom jag gick natur hade jag inte kommit i kontakt med programmering eller kod över huvud taget i min utbildning, men nu är jag mer intresserad och det tror jag kommer bli en fördel i höst när jag ska plugga till civilingenjör, berättar Arvid.

– Ja, praktiken har väckt mitt intresse för programmering, men något mer oväntat är att den har öppnat mina ögon för vad verksamhetsutveckling handlar om, när det kommer till människor och arbetssätt snarare än bara de tekniska aspekterna, säger Alma.

– Jag blev riktigt intresserad av C# och Powershell och har funnit ett fördjupat intresse för att arbeta med IT i ett team, säger Simon.

Om Tekniksprånget

Tekniksprånget vill säkra kompetensförsörjningen genom att låta unga vuxna upptäcka ingenjörsyrkets bredd och möjligheter. Under fyra månader kan den som har en naturvetenskaplig, teknisk eller ekonomisk gymnasieexamen prova på ett jobb som ingenjör och samtidigt få betalt.