Logga in
Logga in

Vi behöver rädda fler liv i vägtrafiken

2024 omkom 213 personer i olyckor på vägarna. Det är färre än både 2023, då 229 personer omkom och 2022 (227 personer).Utvecklingen går åt rätt håll, men samtidigt för långsamt för att nå de uppsatta etappmålen för 2030.

Den viktigaste grundpelaren i Nollvisionen är att det ska finnas en balans mellan hastigheten på vägar och gator samt det skydd mot personskador som infrastrukturen, fordonen och personlig skyddsutrustning i kombination ger.
 

– Det är färre döda i vägtrafiken vilket är mycket glädjande - men både Trafikverket och andra behöver göra mer för att närma oss Nollvisionen, säger Per Hurtig, trafiksäkerhetsanalytiker på Trafikverket.

Insatser på statliga vägar behövs

Vi kan öka trafiksäkerheten genom att investera i säkrare infrastruktur eller anpassa hastigheterna så att de överensstämmer med det skydd mot personskador som systemet ger.

– Trafikverket har ett antal indikatorer för att följa utvecklingen, men flera av måtten uppfylls inte tillräckligt snabbt. Det gäller omfattningen av våra insatser för att bygga säkra statliga vägar och att anpassa hastighetsgränserna på statliga vägar, säger Per Hurtig.

Medelhastigheten sänks

Även om det är en lång väg kvar till målet om 80 procents hastighetsefterlevnad så är det ändå mycket glädjande att medelhastigheten minskat under de senaste sju åren, och att det fortsatt i samma takt under 2024.

Allvarligt skadade ökar

Antalet allvarligt skadade har ökat, särskilt antalet allvarligt skadade cyklister. Det förklaras till stor del av att olyckor med elsparkcyklar blivit vanligare. Fallolyckor bland fotgängare är nu den vanligaste orsaken till allvarliga skador i vägtransportområdet.

En förklaring är ett bristande vinterunderhåll och ojämna gångvägar. Det gäller främst i tätorter men förekommer samtidigt både på kommunernas och på Trafikverkets vägar och gator.

Trafiksäkerhet är ett gemensamt ansvar

En annan grundpelare i Nollvisionen är det delade ansvaret för trafiksäkerheten mellan systemutformarna och trafikanterna. Här behöver exempelvis arbetsgivare ta ett större ansvar för trafiksäkerheten för de vägtransporter som de skapar; ett sådant ansvar ingår tydligt i arbetsmiljölagstiftningen. Minst en tredjedel av dödsfallen i trafiken är relaterade till resor i arbetet och därmed möjliga för en arbetsgivare att påverka.

Några exempel på vad Trafikverket gör:

  • Utvärdering av säkerhet med tung trafik. Vid en kollision utgör tunga lastbilars massa en hög risk. Den tunga trafiken är därför en särskild utmaning pga riskerna för övriga trafikanter. Under 2024 omkom 39 personer i olyckor med tung lastbil inblandad vilket är 18 procent av alla döda i vägtrafiken. Sedan förra året har det europeiska konsumenttest-programmet Euro NCAP även ratingsystem för tung trafik för att synliggöra och utvärdera säkerheten med tunga lastbilar. Trafikverket är drivande i detta arbete.

  • Hållbara hastigheter ett ansvar för yrkestrafiken. Arbetsrelaterad trafik står för ungefär en tredjedel av alla dödsfall i trafiken. Här är arbetsgivarens ansvar en viktig faktor.Från 2022 ställer Trafikverket krav på hållbara hastigheter i våra entreprenader. År 2025 kommer kravet att skärpas genom att entreprenören ska redovisa hastighetsefterlevnad på aggregerad nivå.

  • Oskyddade trafikanter omfattas också av Nollvisionen. Att se till att fler cyklister och gångtrafikanter kan färdas säkert är både Trafikverkets och kommunernas ansvar. Här behöver vi förbättra drift och vägunderhåll. Och utforma gång-, cykel- och mopedpassager på bästa sätt. (GCM-passager).

Systematisk uppföljning av trafiksäkerhetsutvecklingen

Trafikverket gör en analysrapport tillsammans med Transportstyrelsen. Vi presenterar den i en webbsändning den 25 april. Du hittar både rapporten och webbsändningen nedan under länkar.