Logga in
Logga in

Global ministerkonferens om trafiksäkerhet

Ledare och experter samlades den 18-20 februari i Marrakech Marocko med målet att påskynda det gemensamma arbetet att nå trafiksäkerhetsmålen.

Trafiksäkerhetskonferensen i Marrakech var välbesökt med cirka 2500 ledare och experter från 193 länder. Från Sverige var infrastrukturminister Andreas Carlson, gd Roberto Maiorana, Maria Krafft trafiksäkerhetsdirektör och Eva Björk Vision Zero Academy med som talare eller deltagare i seminarier. Bland deltagarna i övrigt fanns det cirka 150 ministrar, experter, myndighetsrepresentanter och ledare inom industri samt civilsamhället.

Internationell expertgrupp

Inför konferensen har Trafikverket initierat en internationell akademisk expertgrupp. Expertgruppens arbete har mynnat ut i en rapport med sex rekommendationer. Rekommendationerna belyser bland annat att arbetsgivare behöver förebygga och följa upp trafiksäkerhetsåtgärder samt säkerställa att trafikregler efterlevs.

Expertgruppens sex rekommendationer

  • Trafiksäkerhet tydligt integrerat i arbetsmiljölagen.
  • Myndigheter och städer visar vägen.
  • Trafiksäkerhet inkluderat i finansiella beslut.
  • Trafiksäkerhet i alla organisationers värdekedjor.
  • Organisationer skapar säkerhetskultur.
  • Fordonssektorn stödjer organisationers trafiksäkerhet.

Vanligaste dödsolyckan på arbetsplatsen

Globalt förlorar omkring 400 000 människor livet i arbetsrelaterade trafikolyckor. Det gör trafikolyckor relaterade till arbetet till den vanligaste dödsolyckan på arbetsplatser. Där inkluderas både medarbetare och andra trafikanter som är inblandade i samma kollision som sker i företagens verksamhet.

Investering i säkerhetskultur

Genom att implementera en säkerhetskultur och följa trafikregler enligt lagen, kan företag spela en avgörande roll i att minska antalet dödade och skadade i trafiken.

– En av de viktigaste punkterna på konferensen handlade om att klargöra att trafiksäkerhet är en arbetsmiljöfråga som behöver målsättas, hanteras systematiskt och uppföljningsbart.  Det skapar en säkrare miljö både för medarbetare och för allmänheten. Ett exempel är oljebolaget Total Energies. De har rapporterat en 80 procents minskning av dödsfall bland sina anställda på fem år tack vare ett sådant initiativ, säger Maria Krafft, trafiksäkerhetsdirektör på Trafikverket.