Logga in
Logga in

Tågens punktlighet förbättrades i februari

Fler persontåg kom fram i tid under februari. Punktligheten ökade till 89 procent, drygt två procent högre än januari och högre än februari förra året. Rekordmånga tåg rullar på järnvägen, som rustas mer än någonsin.

Av över 86 000 tåg som åkte på spåren under februari var knappt 9500 tåg sena med mer än fem minuter. Det gav ett punktlighetsresultat på 89 procent, där tåg som kommit fram till sin slutstation högst fem minuter efter tidtabellen räknas som punktliga. Det kan jämföras med max 15 minuters försening, som flyget mäter sin punktlighet efter, då skulle tågen uppnå en punktlighet på 96 procent.

Bäst gick det för pendeltågen – nådde över 95 procent runt Göteborg

Punktligheten förbättrades för både pendel-, regional- och fjärr-/snabbtågen jämfört med månaden innan. Bäst gick det för pendeltågen, som utgör över hälften av alla tåg, särskilt de runt Göteborg som nådde över 95 procent punktlighet. Över 95 procent uppmättes på fler sträckor, bland annat flygtågen Stockholm-Arlanda, regionaltågen Karlskrona-Emmaboda, Varberg-Borås-Uddevalla, Linköping-Kalmar, samt pendeltågen Helsingborg-Halmstad. Mellan Nässjö-Vetlanda kom alla 139 tåg fram i rätt tid.

– Vi rör oss åt rätt håll, en högre punktlighet är ett resultat av branschens gemensamma ansträngningar. Resultatet för pendeltågen runt Göteborg kommer efter väldigt hårt arbete i samarbete med de som kör tågen där. Men vi är inte nöjda, järnvägen behöver bli mer tillförlitlig och punktligheten behöver öka på fler sträckor, säger Anna Ericsson, trafikdirektör, Trafikverket. 

Det är trångt i spåren på stambanorna och runt storstäderna, vilket gör järnvägen störningskänslig. Stora delar av den byggdes för mindre trafik med lättare och långsammare tåg. Ju längre sträcka desto större risk att råka ut för ett fel som gör att tåget blir försenat. För de tåg som var minst en minut försenade var fjärrtågen som reser långt i snitt 16 minuter försenade, regionaltågen sju minuter och pendeltågen som kör kortare sträckor var i snitt fyra minuter försenade.

Eftersatt underhåll kommer att minska

Orsaken till tågförseningar kan delas in i tre lika stora delar – fel orsakade av infrastrukturen, tågen, eller yttre faktorer som dåligt väder eller obehöriga i spår. För att skapa en mer tillförlitlig järnväg satsar Trafikverket brett, bland annat rustar vi upp järnvägen i ökad takt.

– Med hjälp av dubbelt så mycket pengar som för tio år sedan får vi nu ut fler underhållsjobb än tidigare. De närmaste åren kommer det eftersatta underhållet att minska och tillförlitligheten öka, säger Anna Ericsson.

Förseningar på grund av banarbeten med hastighetsnedsättningar har minskat hittills i år, trots att det planerats fler banarbeten än någonsin under 2025 och vi sedan januari genomför ett omfattande elkraftanläggningsbyte på Västra stambanan mellan Göteborg och Stockholm. Ett kvitto på en bättre planering och en effekt av vårt nära samarbete inom branschen.

Under förra året fortsatte förseningarna att öka på grund av obehöriga personer i spåren vilket påverkade punktligheten med minus 1,5 procentenheter, hittills i år har dessa förseningar påverkat med minus 1,3 procentenheter.

Rekordmånga tåg ska fram i tid

Samtidigt som järnvägen rustas som aldrig förr rullar också fler tåg än någonsin, vi reser dubbelt så mycket som för trettio år sedan. I år gick det också fler tåg än någonsin för en februarimånad, bortsett från skottåret 2024. Det är fler tåg som är punktliga idag än det överhuvudtaget gick tåg för bara 10 år sedan. Järnvägen är trångbodd och behöver bli mindre känslig för störningar och följdförseningar. Trafikverket har därför ett stort fokus på planeringen och balansen att få plats med så många arbeten som möjligt samtidigt som rekordmånga tåg ska komma fram i tid.

Kort fakta – punktligheten februari 2025

Punktlighetsresultat: 89,0 procent

  • Tåg som kommit fram till sin slutstation högst fem minuter efter tidtabellen (RT+5) räknas som punktliga.
  • 96,3 procent av tågen kom fram till sin slutstation högst 15 minuter efter tidtabell (RT+15).

Resultat per tågtyp:

  • Pendel- och flygtåg – kortdistans: 93,8 procent (+2,0), 46 498 tåg.
  • Regionaltåg – medeldistans: 85,7 procent (+2,6), 32 532 tåg.
  • Fjärr- och snabbtåg – långdistans: 72,9 procent (+3,1), 7 051 tåg.

(Jämförelser med föregående månad inom parentes).