Logga in
Logga in

Alkohol och narkotika i vägtrafiken

Alkohol och narkotika hör inte hemma i trafiken. En norm som de allra flesta är rörande överens om. Trots det så omkommer och skadas många människor årligen i sådana olyckor.

Alkohol- och narkotikarelaterade olyckor

En dödsolycka definieras som alkoholrelaterad om alkohol (0,2 promille eller mer) har påvisats hos en motorfordonsförare, fotgängare eller cyklist. Med narkotika avses här narkotikaklassade preparat, där preparat som tillförts som medicinering eller i akutbehandlande syfte exkluderats. Flera trafikanter kan också ha varit påverkade i en och samma olycka.

I genomsnitt är en av 500 bilister rattfull. Det motsvarar cirka 0,2 procent av trafiken.

Trafikverkets djupstudier av dödsolyckor visar att 52 personer omkom i en alkohol- eller narkotikarelaterad trafikolycka år 2023, vilket motsvarar 23 procent av alla omkomna i trafiken. Av dessa personer omkom 35 i olyckor som enbart var alkoholrelaterade, 12 i olyckor som enbart var drogrelaterade och 5 i olyckor som var både alkohol- och drogrelaterade.

År 2023 omkom 229 personer i vägtrafiken, det är i samma nivå med 2022 då 227 personer omkom. Antalet omkomna i alkohol- och narkotikarelaterade olyckor minskade 2023 jämfört med 2022, även den totala andelen minskade från 25 procent till 23 procent. Sett över en längre period har antalet omkomna i alkoholrelaterade olyckor minskat medan antalet narkotikarelaterade dödsfall nu är tillbaka på ungefär samma antal som i början av perioden, efter några år av relativt höga värden.

Antal och andel omkomna personer i alkohol- och narkotikarelaterade dödsolyckor efter substans, 2012-2023

Diagrammet visar antal och andel omkomna personer i alkohol- och narkotikarelaterade (alkohol>0,2 promille) vägtrafikolyckor mellan 2012-2023. 

Källa: Trafikverkets djupstudier

Alkohol

Av de totalt 229 omkomna under 2023 har 17 procent omkommit i en alkoholrelaterad olycka. I absoluta tal innebär det 40 personer (35 alkohol + 5 både alkohol och narkotika).

Antal och andel omkomna personer i alkoholrelaterade vägtrafikolyckor, 2012-2023

Diagrammet visar antal och andel omkomna personer i alkoholrelaterade (alkohol > 0,2 promille) vägtrafikolyckor mellan 2012 och 2023.

Källa: Trafikverkets djupstudier

Antal omkomna personer i alkoholrelaterade dödsolyckor efter färdsätt, 2012-2023

Tabellen visar antal omkomna personer i alkoholrelaterade (alkohol > 0,2 promille) dödsolyckor efter färdsätt mellan 2012 och 2023. 

Källa: Trafikverkets djupstudier.

Narkotika

Under 2023 omkom 17 personer (12 narkotika + 5 både alkohol och narkotika) i narkotikarelaterade olyckor, vilket är 7 personer färre än år 2022. Mellan 2015 och 2017 skedde en kraftig ökning av antal omkomna i drogrelaterade olyckor, från 23 till 40 personer. Därefter har en minskning skett till ungefär samma nivå som tidigare år.

Antal och andel omkomna personer i narkotikarelaterade vägtrafikolyckor, 2012-2023

Diagrammet visar antal och andel omkomna personer i narkotikarelaterade dödsolyckor mellan 2012 och 2023.

Källa: Trafikverkets djupstudier.

Antal omkomna personer i narkotikarelaterade dödsolyckor efter färdsätt, 2012-2023

Diagrammet visar antal omkomna personer i narkotikarelaterade dödsolyckor efter färdsätt mellan 2012 och 2023.

Källa: Trafikverkets djupstudier.

En genomgång av alla förare (personbil, mc och lättlastbil) som omkom under åren 2014–2021 visar att THC (cannabis) var den vanligast förekommande illegala drogen (Forsman, 2023). Den näst vanligaste var amfetamin. Tidigare studier (exempelvis Elvik, 2013) har visat att amfetamin är den drog som ger störst ökad risk att dödas eller skadas svårt i trafiken.

Skolmaterial om alkohol och narkotika i trafiken

Hur hjälper vi våra unga att säga nej till alkohol och narkotika i trafiken? Trafikverkets skolmaterial kan vara ett viktigt bidrag.

Materialet består av lektioner som skolor kan använda i sin ordinarie verksamhet i syfte att motverka rattfylleri.

Trafikverkets skolmaterial för högstadiet och gymnasiet innehåller övningar, filmer och frågor som på olika sätt berör alkohol och narkotika i trafiken. Övningarna bygger på samtalsbaserad undervisning för socialt och emotionellt lärande. Fokus ligger på att lära ungdomar att motstå social press, grupptryck och att lära sig att säga nej till alkohol och narkotika i trafiken.

Du som är pedagog kan göra stor skillnad

Materialet är tänkt att inspirera och vägleda dig som pedagog till ett aktivt arbete mot alkohol och narkotika i trafiken. Du som möter många ungdomar kan göra skillnad. Din insats är viktig. Genom detta material kan du ge ungdomar kunskap och mod att motverka rattfylleri.

Materialet består av fem lektioner för årskurs 7-9 samt fem lektioner för gymnasiet och finns att ta del av på webbplatsen "Gratis i skolan".

Gratis i skolan (annan webbplats)