Logga in
Logga in

Väg 395, Malmtransporter Kaunisvaara–Svappavaara Nu ska Autio få en ny bro

Nu startar Trafikverket arbetet med att bygga en ny bro över Torne älv i Autio. Den nya bron ska stå klar 2027.

Den befintliga bron efter väg 99 vid Autio är sliten och behöver ersättas med en ny. Den nya bron ska anpassas för malmtransporterna mellan gruvan i Kaunisvaara och Svappavaara. För att trafiken ska kunna passera Torne älv under tiden den nya bron byggs, kommer en tillfällig bro att byggas. Byggstart för den tillfälliga bron är planerad till den 17 juni 2024. Den tillfälliga bron kommer rivas när trafiken kan färdas på den nya som beräknas stå klar 2027.

– Den tillfälliga bron kommer att placeras nedströms den befintliga och kan börja användas sommaren 2025. Trafiken kommer att regleras med trafikljus och hastigheten blir 30 km/h över bron. Under byggtiden kan det bli en del störningar i området i form av buller och damm. När den nya bron står klar kommer bärigheten att höjas och det kommer att gå att mötas. Hastigheten blir 90 kilometer i timmen, säger Linnéa Lundberg, projektledare vid Trafikverket.

Autiobron är en av de sista pusselbitarna inom Trafikverkets projekt Malmtransporter Kaunisvaara–Svappavaara (MaKS) som består av flera deletapper på 16 mil väg, de flesta längs väg 395. Projektet syftar till att genom att höja bärigheten för att möta de ökade transportbehovet som uppstått till följd av gruvdriften i Kaunisvaara.

Bättre bärighet och säkrare korsningar

Vägarna behöver bättre bärighet och standard för att klara av de tunga transporterna. Åtgärderna består av breddning, förstärkning, säkrare korsningar och rakare väg. Några sträckor har fått bredare vägrenar, kantstenbundna gångbanor eller separata gång- och cykelvägar. I Vittangi och Masugnsbyn har nya vägar byggts som leder trafiken utanför byarna.

– Det som återstår att åtgärda utöver Autiobron är sträckan Autio-Anttis som blir klar 2025. Mindre arbeten återstår också genom Junosuando by som blir klara senare i sommar. Därefter ska även ren- och viltstängsel samt faunapassager byggas för E45 mellan Vittangi och Svappavaara. Projektet i sin helhet beräknas vara helt klart 2027, säger Gun-Marie Mårtensson, projektledare vid Trafikverket.

Kontakt

Linnéa Lundberg

Projektledare

Telefon: +46 10-123 39 34