Norrbotten Väg 875, Jukkasjärvi-Esrange, beläggningsarbete och bygdevägsmålning
Vi planerar att rusta upp väg 875 mellan Jukkasjärvi och Esrange. Istället för vanlig vägmarkering så kommer en sträcka genom Jukkasjärvi målas med breda vägrenar och bli en så kallad bygdeväg.
Vad?
Varför?
Nuläge
Om projektet
Vägen mellan Jukkasjärvi och Esrange är i behov av upprustning. Hela sträckan kommer att få ny beläggning. Vi kommer även att rensa diken, byta trummor och räcken. Längs Paksuniemivägen genom Jukkasjärvi kommer vi att förlänga 40- och 60- sträckorna samt måla vägen med breda vägrenar så att den blir en så kallad bygdeväg. Syftet med bygdevägen är att fotgängare och cyklister ska få en tydligare och bättre trafikmiljö. Både i Jukkasjärvi och Paksuniemi kommer vägen att få farthinder i form av så kallade platågupp.
Vi startade igång arbetena i maj 2024 och avslutar dem hösten 2025. Under 2024 har vi förstärkt, belagt och målat tillfälligt på sträckan mellan Jukkasjärvi och Paksuniemi. Under 2025 kommer vi att förstärka resterande sträcka mot Esrange och lägga ytterligare ett lager asfalt på hela sträckan. Även vägräcken ska sättas upp. Permanent målning kommer också att ske under 2025.
Bygdeväg
En bygdeväg är en befintlig väg som målas och skyltas så att det blir tydligare för alla trafikanter att de måste samsas om utrymmet och ta hänsyn till varandra. Att du som trafikant ska ”iaktta den omsorg och varsamhet som krävs med hänsyn till omständigheterna” är en av grundbestämmelserna i Trafiklagstiftningen. Är vägen smal och sikten dålig ska du anpassa hastigheten och vara uppmärksam. Utformningen av bygdevägen är ett sätt att förstärka det beteendet.
Bygdevägen består av en dubbelriktad körbana i mitten, så smal att två bilar inte kan mötas på den, och en vägren på varje sida. Vid möte mellan motorfordon får du som fordonsförare använda vägrenen tillfälligt – om det kan ske utan fara. Vägrenen är bredare än vanligt så att de oskyddade trafikanterna förfogar över en tydligare plats. Vägrenen ska användas av gående, cyklister, mopedister och ryttare.
Bygdevägens utformning
Sträckan märks ut med skylten Varning för avsmalnande väg, kombinerad med upplysning om körbanans bredd och sträckans längd. Vägrenarna markeras med målade kantlinjer. Den dubbelriktade körbanan får en bredd av 3,0–3,5 meter, och vägrenarnas bredd blir ca 1,5–1,7 meter.
Vilken sträcka blir bygdeväg?
Den del av vägen som får bygdevägsmålning sträcker sig från korsningen av Marknadsvägen/Paksuniemivägen och cirka 1,3 kilometer mot Paksuniemi.
Varför bygdeväg just här?
Det finns ett behov för gående och cyklister att färdas längs med vägarna men dagens vägrenar är väldigt smala. Vägarna uppfyller kriterierna för bygdevägsmålning och förväntas passa väl in i miljön. Genom att omfördela vägbredden skapas utrymme även för gående och cyklister. Beläggningsarbetet på sträckorna ingår i Trafikverkets löpande underhåll och att använda bygdevägsmålning istället vanlig vägmarkering (smal vägren, kantlinje och mittlinje) kommer inte innebära någon betydande kostnadsökning. Beläggningsarbetet innebär därmed ett tillfälle att kunna vidta en åtgärd för att förbättra trafikmiljön trots att det saknas särskilt utpekade medel för vägen.
Så påverkas trafiken och du som bor i närheten
Under byggtiden får man räkna med att framkomligheten blir begränsad på sträckan. Det kan också förekomma en del buller och damm från vägen. Vi ber om överseende med de störningar som våra arbeten orsakar och ber dig som trafikant att visa hänsyn.
Karta bygdevägsmålning
Tidsplan
Att köra på en bygdeväg
Bygdeväg, en smal körbana i mitten och två breda vägrenar. Se en film som visar hur du ska köra. Bilden visar hur du ska köra i möte med en cyklist och vid möte med en bil.
Kontakt
Magnus Berg
Projektledare
Pia Brändström
Åtgärdsplanerare