Logga in
Logga in

E4 Förbifart Stockholm Vi öppnar en del av E4 Förbifart Stockholm 4 år tidigare än planerat

Trafikverket har beslutat om att öppna en del av E4 Förbifart Stockholm tidigare än beräknat. Vårt mål är att välkomna alla trafikanter på sträckan Häggvik till Hjulsta hösten 2026.

Se filmen med vår projektchef Camilla Magnusson där hon berätta om delöppnandet och dess fördelar.

E 4 Förbifart Stockholm är byggd i två delar; Kungens kurva till Hjulsta och Hjulsta till Häggvik. Arbetena på sträckan mellan Häggvik och Hjulsta har kommit långt vilket möjliggör ett tidigare öppnande av den sträckan.

På sträckan Häggvik till Hjulsta är vägen och tunnlarna nästan färdigställda och de tekniska installationerna har påbörjats. Men innan vi kan släppa på trafik måste alla tekniska system och säkerhetslösningar installeras klart och testas för att säkerställa att tunneln är trygg och säker att resa i.

Det är glädjande att kunna delöppna sträckan mellan Häggvik och Hjulsta, en sträcka på 3,5 km, varav 1,8 km går i tunnel. Vi arbetar intensivt med att färdigställa installationerna och testa de tekniska systemen och ser fram emot att delöppna sträckan Häggvik – Hjulsta under hösten 2026, 4 år tidigare än planerat, säger Camilla Magnusson, projektchef E4 Förbifart Stockholm.

Flera fördelar med tidigare öppnande 

Redan 2021 fattades beslut om att arbeta efter en plan där den norra sträckan mellan trafikplats Häggvik och trafikplats Hjulsta skulle bli klar tidigare än sträckningen i sin helhet, och på så sätt möjliggöra att den skulle kunna öppnas och trafikeras separat från övriga delar.

Nu när utredningen är klar ser vi att det finns flera fördelar med att öppna sträckan mellan Häggvik och Hjulsta till hösten 2026. Framförallt minskar restiden och vi avlastar större omkringliggande vägar. Vi ger också alla trafikanterna möjlighet till fler alternativa vägar.

Det här är ett område med högt tryck på det lokala och regionala vägnätet. Genom att delöppna avlastar vi de större omkringliggande vägarna som till exempel Kymlingelänken, Rotebroleden och E18 Enköpingsvägen, främst öster om E4 Förbifart Stockholm mot Trafikplats Rissne. Vi kan inte garantera att det aldrig kommer bli några köer, men vi räknar med att de i normala förhållanden kommer att bli kortvariga, säger Camilla.  

Hela E4 Förbifart Stockholm öppnar enligt plan 2030

Mellan Kungens kurva och Hjulsta är det fortfarande arbeten kvar att utföra i tunneln och all teknisk utrustning ska även installeras och testas innan öppnande. Hela E4 Förbifart Stockholm öppnar enligt plan 2030.