Logga in
Logga in

E4 Förbifart Stockholm Tappströmsbron testöppnas

Trafikverket har fortfarande tester kvar att göra med nya Tappströmsbron. Framöver kommer bron därför att testöppnas vid ett stort antal tillfällen.

(Texten har uppdaterats, 19/8)

En ny bro har tre olika testfaser: Fabrikstester, platstester och drifttester. Den sista fasen återstår ännu för den nya Tappströmsbron, alltså att testa brons funktion och styrning efter att den satts i drift.

Testöppningar dagligen

Dessa tester planerar vi att göra nu under sensommaren. Testerna inleddes den 16 augusti, men pausas under vecka 34. Tester kommer att återupptas måndagen den 26 augusti. Då kommer bron att öppnas fem gånger per dag på vardagar i ungefär en månads tid.

Testöppningarna kommer att göras utanför rusningstrafik och de spärrtider då bron inte får öppnas. Öppningar för båttrafik på vardagar kommer under perioden att räknas in i testöppningarna.

Tekniker kommer att finnas på plats vid samtliga testöppningar för att minimera trafikpåverkan vid oförutsedda händelser. 

Fel kan uppstå med ny bro

I slutet av juni och i mitten av augusti skedde driftstopp med Tappströmsbron, vilket orsakade långa köer på Ekerövägen. Tappströmsbron är en ny bro, vilket innebär att det är en inkörningsperiod. Styrningen av bron kan behöva trimmas in ytterligare. Under inkörningsperioden kan fel uppstå, vilket är förväntat och normalt.

Den nya Tappströmsbron lanserades och monterades i slutet av 2022 och öppnade för biltrafik i december 2023. Bron öppnade för båttrafik i april 2024, sedan den gamla bron rivits under våren.

Utökade spärrtider för broarna

Trafikverket har beslutat om en utökning av den så kallade spärrtiden för öppning av Nockebybron och Tappströmsbron, alltså de tider då broarna inte får öppnas. Beslutet gäller från den 1 juli 2024.

  • Tappströmsbron får efter den 1 juli 2024 inte öppnas under tidsperioderna 05.40–09.30 och 13.40–19.30 på helgfria vardagar.
  • Nockebybron får efter den 1 juli 2024 inte öppnas under tidsperioderna 06.10–09.00 och 14.10–19.00 på helgfria vardagar, samt 14.10–19.00 på söndagar och helgdagar före vardag.

Utökade spärrtider innebär färre öppningar och minskad risk för att broarna påverkar trafiken.

För Nockebybron gäller i första hand det tillfälliga beslutet från den 19 juli om att bron inte öppnas för fritidsbåtar till och med den 31 augusti.