Logga in
Logga in
Foto: Kenneth Hellman

Väg 77 Uppsala länsgräns–Eknäs Väg 77 ska bli säkrare – vi har entreprenör för höstens byggstart

Nu har vi upphandlat entreprenör för ombyggnaden av väg 77 mellan Uppsala länsgräns och Eknäs. Det innebär att ombyggnaden av vägen kan starta i höst.

– Det känns bra att vi snart kan börja bygga om den här vägsträckan som ska bli säkrare, säger Mattias Broberg, projektledare på Trafikverket.

Vi har utsett Sveab Anläggning AB som entreprenör för ombyggnaden av väg 77 mellan Uppsala länsgräns och Eknäs. Nu kommer vi tillsammans dem att detaljplanera byggstarten som sker i höst. Vi återkommer med information om när byggstarten blir och hur trafiken kommer att påverkas medan vi bygger om.

Byggstart i höst

Just nu pågår förberedelsen för byggstarten. Så småningom kommer arbetena att märkas och vi kommer informera trafikanter, boende och verksamheter som kan komma att bli berörda av trafikpåverkande arbeten.

Under byggtiden planerar vi för säkra tillfälliga trafiklösningar för trafikanter, med bra arbetsmiljö för vägarbetare och acceptabel framkomlighet. Till exempel kommer hastigheten tillfälligt sänkas och periodvis behövs trafiksignaler eller vakter.

Bredare väg och bättre sikt

De stora nyttorna med ombyggnaden av väg 77 mellan Uppsala länsgräns och Eknäs är förbättrad trafiksäkerhet och ökad framkomlighet. Vi ska exempelvis bredda vägen och bygga om delar som kan få bättre sikt.

Vägsträckan som nu ska byggas om är totalt 10,6 km lång. Längs merparten av sträckan breddar vi vägen till totalt 8,5 meter med 0,75 meter breda vägrenar. Genom Gottröra blir vägen 8 meter bred med en separat 3 meter bred gång- och cykelbana. Vi anlägger även en kortare 2,25 meter bred gång- och cykelbana, på den södra sidan om väg 77, mellan hållplatsen och väg 960.

Tidplan

September 2024

I höst planerar vi att börja bygga om vägsträckan mellan Uppsala länsgräns och Eknäs.

December 2026

Under slutet av 2026 planerar vi att bli klara med ombyggnaden.

Om projektet

Trafikverket planerar att bygga om väg 77 öster om Uppsala länsgräns. Vägen utgör en viktig förbindelse mellan E18 och E4. Målet är att förbättra trafiksäkerheten och framkomligheten på vägen och samtidigt minska miljöpåverkan.

Trafikverket har delat upp sträckan i två projekt. Det första projektet är mellan Uppsala länsgräns och Eknäs och längs den sträckan bygger vi om den befintliga vägen. Det andra projektet är mellan Eknäs och trafikplats Ledinge vid E18 och där planerar vi att bygga i en ny sträckning.

Väg 77 mellan Uppsala länsgräns och Eknäs är 10,6 km lång och sedan är det cirka 13-14 km fram till trafikplats Ledinge. Vägen förbinder Rimbo–Norrtälje med E4 och de inre delarna av Uppland och Bergslagen. På grund av brister i dagsläget vill vi förbättra trafiksäkerheten och framkomligheten på vägen och samtidigt minska miljöpåverkan. Vägen inom Stockholms län har låg standard och sett till vägkategorin låg hastighetsbegränsning. Syftet med projektet är att uppnå en god tillgänglighet och trafiksäkerhet för samtliga trafikantgrupper.