Logga in
Logga in

Så hanterar vi störningar under byggtiden

När vi arbetar vi i tättbebyggda områden och det är ofrånkomligt att vi påverkar de som bor och jobbar längs järnvägen och resenärer. Men vi strävar efter att skapa en trygg närmiljö under byggtiden.

Vi arbetar aktivt med att informera om våra arbeten innan, under och efter byggstart. Vi väljer arbetsmetoder för att påverka omgivningen så lite som möjligt och vi hanterar frågor om påverkan gentemot omgivningen.

Du som bor

När vi bygger uppkommer störningar i form av buller, damm, ljus och komfortvibrationer. Det kan också uppstå annan störning för specifik fastighet eller verksamhet.

I det fall våra åtgärder vid störningskällan inte bedöms vara tillräckliga kan tillfällig vistelse erbjudas som en sista utväg. Såväl kortare vistelse på hotell som alternativ bostad under längre tid kan bli aktuellt.

Kontakta Trafikverkets Kundservice eller projektledaren om du störs av våra arbeten. 

Förebyggande åtgärder

För att minimera påverkan på mark, byggnader och verksamheter under byggtiden arbetar vi efter dessa tre steg:

Vi utreder byggets påverkan på mark, byggnader och verksamheter och hur bygget berör fastighetsägare, verksamhetsutövare och boende.

I dialog med fastighetsägare utreder vi åtgärder för att minimera negativa konsekvenser som kan orsakas av störningarna från våra byggarbeten. Det gör vi inom ramen för vad vi bedömer är tekniskt möjligt och ekonomiskt rimligt. Förebyggande åtgärder kan vara bullerdämpande åtgärder, exempelvis mindre ombyggnationer, och tillfälliga lösningar för gång- och cykeltrafiken utanför en byggnad.

Vi jobbar kontinuerligt med att kontakta de fastigheter som påverkas mycket och kan vara i behov av en förebyggande åtgärd. I vissa fall behöver vi skriva avtal med fastighetsägare om åtgärder som vi behöver genomföra.

Du som jobbar eller driver företag

Inför byggstart för vi en dialog med de verksamhetsutövare som vi bedömer berörs av våra arbeten. Vi undersöker hur deras verksamhet kan komma att påverkas och behovet av eventuella anpassningar och åtgärder. Verksamhetsutövaren har ett eget ansvar att, inom rimliga gränser, vidta egna åtgärder för att minska risken för skada eller minimera den skada som uppkommit. Kontakta oss omgående om du som verksamhetsutövare blir störd av våra arbeten så att en dialog kring hantering av störningen kan påbörjas i ett tidigt skede, för att hitta tillfälliga åtgärder som minimerar påverkan.

Om skada skulle uppstå

Vi arbetar ständigt för att vår påverkan på omgivningen ska vara så liten som möjligt. Om en skada trots allt uppstår på grund av våra arbeten, åtgärdar vi skadan eller ersätter den som drabbats. Exempel på skador som orsakas av störningar från byggarbetena är:

  • Skador på egendom – till exempel sättningar i husgrunden, skadade fönster
    och sprickor på hus och i bostäder.
  • Personskada – det innefattar i huvudsak fysiska skador.

Om du vill anmäla en skada ska följande krav vara uppfyllda:

  • Du ska kunna visa skadan. Det kan göras på flera sätt, till exempel med foto-
    grafier på skadan, kvitton för utgifter eller årsredovisningar.
  • Det ska finnas ett samband mellan vårt byggarbete, störningen och skadan. Du ska kunna visa att det är Uppsala planskilda korsningar som har lett till störningen och skadan.
  • Du ska ha försökt begränsa skadan. Ett exempel är att du så tidigt som möjligt anmäler störningar och skador till Trafikverket.

Ju tidigare vi får en anmälan om en skada desto bättre. Då försöker vi hitta olika åtgärder för att begränsa skadan. När vi utreder en skadeanmälan på fast egendom bedöms ärendet utifrån eventuell förbesiktning som vi genomfört innan byggskedet samt de platsbesök som utförs i samband med utredningen.

För att anmäla en skada kontakta Trafikverkets Kontaktcenter eller projektledare.

Buller och vibrationer

Som du säkert hört är arbetena stundvis intensiva på byggområdet. Vi behöver lägga spont för att säkert kunna bygga när massor ska schaktas bort för att bygga de planskilda korsningarna. Just spontningen kan orsaka en del buller och du som bor nära arbetsområdet kan uppleva det störande. Vi arbetar för att hålla oss inom de riktvärden som Naturvårdsverket tagit fram för byggbuller (NFS 2004:15).

Om du upplever att bullret från vår arbetsplats är mycket störande och finner obehag är du välkommen att kontakta oss på Trafikverket. Du hittar kontaktuppgifterna längre ner på webbsidan.

Vi gör allt för att du som bor eller vistas i området ska påverkas så lite som möjligt av bland annat buller.

Buller

När vi beräknar att våra arbeten kommer medföra höga ljudnivåer eller upplevas som störande vidtar vi olika åtgärder för att minska bullerstörningarna. Möjligheten att genomföra åtgärder vid själva ljudkällan övervägs alltid. Under byggtiden ser vi löpande över möjligheten till ytterligare bullerbegränsande åtgärder. Både innan och under byggtiden mäter vi bullernivåer. Buller mäts på utvalda närliggande fastigheter i området för att kunna göra en helhetsbedömning av störningen. Valet av fastigheter beror på arbetets art och ljudmiljön i omgivningen. Tillsammans med våra entreprenörer följer vi upp och utvärderar mätningarna.

Vibrationer

Riskanalyser utförs för att identifiera var det finns risk för att skador uppstår på grund av anläggningsarbetena. Riskanalysen syftar även till att föreslå skyddsåtgärder vid behov. Under byggskedet följs vibrationerna upp genom vibrationsmätningar och efter avslutat byggskede genomförs en slutbesiktning. Både innan och under byggtiden mäter vi vibrationer. Tillsammans med våra entreprenörer följer vi upp och utvärderar mätningarna.

Grundvatten och sättningar

Vi utför olika undersökningar inför den planerade utbyggnaden av järnvägen för att ta reda på hur utbyggnaden påverkar grundvattnet. När vi bygger under marken behöver grundvatten pumpas bort vilket kan leda till att grundvattennivåerna tillfälligt påverkas. Grundvattenpåverkan kan i sin tur medföra sättningar i mark som utgörs av lera. Undersökningarna ger underlag för bedömning om marken förväntas påverkas av projektets arbeten. 

Våra arbetstider vid störande arbeten

Vi arbetar normalt helgfria vardagar mellan klockan 07:00 och 19:00, senast till klockan 21:00. Utför vi arbeten på andra tider kommer vi att informera om detta i god tid via portanslag och här på vår webbplats.

Lär dig mer om spontning

Därför lägger vi om ledningarna i marken

Det här gör vi när vi schaktar