Laxå–Arvika, Karlstad C Titta vad vi grävt fram i spårområdet!
Är det ett ufo som legat dolt i århundraden eller en gigantisk kvarnsten? Nej, veckans fynd i spårområdet är resterna av en gammal vändskiva som användes för att vända ånglok på Karlstads station.
Vi hittar en hel del intressanta fynd när vi bygger om spårområdet på Karlstad C. Vissa saker finns dokumenterade i gamla ritningar medan andra saker som kablar, rör och äldre installationer kan dyka upp lite varstans. Den rejäla vändskivan som vi grävde fram härom veckan var dokumenterad i en äldre karta över området, men vi anade inte att den var så stor. Själva navet i vändskivan, som du ser i bild, är en rejäl konstruktion som man lämnat kvar och täckt över när spårområdet byggdes om en gång i tiden.
Satte snurr på de gamla loken
Den runda vändskivan var försedd med ett järnvägsspår i mitten och användes för att vända lok – antingen för att de skulle köras in i ett lokstall eller för att de skulle vändas på banan. Som du kan se på den gamla kartan låg det ett cirkelformat lokstall intill vändskivan. När den västra delen av bangården på Karlstad C byggdes om i slutet på 60-talet tog man bort vändskivan och dolde det gedigna navet under grus och jord. Det gamla lokstallet revs först i början av 80-talet.
Så här såg det ut när dåtidens ånglok placerades på vändskivan. Det gamla lokstallet syns i bakgrunden. Foto: Historiska bilder/Karlstads kommun.
Järnvägspersonalen poserar i stiliga uniformer framför lokstallet. Mannen i mitten var lokföraren P. Almgren. Foto: Historiska bilder/Karlstads kommun.
Denna gamla karta från 1893 visar var vändskivan och lokstallet låg. Det innebär att dessa byggdes i slutet av 1800-talet. Foto: Historiska kartor/Karlstadskartan