Logga in
Logga in
Foto: Göran Fält

Dalabanan Uppsala Norra–Avesta Krylbo Höstens järnvägsavstängning på Dalabanan 1 september–28 oktober

Under perioden söndag 1 september klockan 22.30 till måndag 28 oktober klockan 06.00 är järnvägen avstängd för tågtrafik på delar av Dalabanan. Avstängningen påverkar all tågtrafik på sträckan Sala–Avesta Krylbo.

Under avstängningen kommer vi att arbeta på och nära järnvägen, vilket vi inte kan göra när tågen går. Vi planerar att arbeta på flera platser vid spårområdet på sträckan.

Arbeten under tågstoppet

Medan tågtrafiken är avstängd ska vi arbeta med förberedelser inför ett kommande spårbyte på sträckan Sala–Avesta Krylbo. Vi ska bland annat gräva ner kablar och montera kontaktledningsfundament. Spårbytet kommer att göras under år 2026.

Hur du reser under tågstoppet

Vilka sträckor som stängs av hänger ihop både med var vi bygger och med var det är möjligt med bytespunkter för eventuell ersättningstrafik. SJ och Tåg i Bergslagen informerar om avstängningarna och om eventuell ersättningstrafik som gäller under perioder då tågen inte går. För information om just din resa, besök sj.se eller tagibergslagen.se. Planera din resa och var ute i god tid.

Därför stänger vi av järnvägen

Större delen av tiden vi bygger kan du resa som vanligt, men ibland behöver vi stänga av järnvägen för att kunna arbeta i direkt anslutning till spårområdet.

Vi planerar våra avstängningar i god tid – flera år i förväg. Nästa totalavstängning kommer ske på delen Sala–Morgongåva och sker hösten 2025, den 11 augusti–6 oktober.

Smidigare resande på Dalabanan

Dalabanan är en viktig transportsträcka mellan Dalarna och Stockholm. Vi planerar därför att göra åtgärder som kan förbättra kapaciteten. Det kan exempelvis vara att räta ut kurvor, trimma signalsystemet samt att byta ut spår och kontaktledningar. Vi ska även förlänga befintliga mötesspår.

Mötesspåren innebär att tågmötena blir smidigare och att fler tåg kan trafikera Dalabanan.