Logga in
Logga in

Dubbelspår Hallsberg–Degerön Vi stoppar tågtrafiken för att bygga klart dubbelspåret

Från den 8 juli till den 11 augusti är tågtrafiken mellan Hallsberg och Motala avstängd. Då arbetar vi intensivt med att bygga klart det nya dubbelspåret mellan Jakobshyttan och Degerön som tas i drift i augusti.

Förbjudet att beträda järnvägsspåren

Trots att den vanliga gods- och persontrafiken leds om till alternativa rutter 8 juli–11 augusti kan andra tåg fortfarande åka på järnvägen, till exempel rälsgående arbetsfordon. Det kan medföra livsfara och är dessutom olagligt för obehöriga att beträda järnvägsspåren.

Byggarbeten under trafikavstängningen

Vid Anderstorp och söder om Godegårds kyrka kopplar vi ihop det nya dubbelspåret med den befintliga järnvägen. 

Inne i Godegård river vi det gamla spåret samt järnvägens överbyggnad, för att därefter bygga upp den på nytt. När det är klart kopplar vi ihop dubbelspåret med de nybyggda delarna norr och söder om Godegård. Vi monterar även ett bullerplank på den västra sidan av järnvägen i Godegård.  

Spårgående maskiner trafikerar spåren när den vanliga tågtrafiken är avstängd. Vi planerar att mestadels arbeta under dag- och kvällstid, men vissa arbeten kommer att utföras på natten.

– Vi bygger för att öka kapaciteten, punktligheten och trafiksäkerheten, säger Trafikverkets projektledare Nicklas Rask. Vi har haft såna här längre, planerade tågstopp på sträckan mellan Motala och Hallsberg flera somrar i rad, för att kunna jobba intensivt med att bygga det nya dubbelspåret. I år blir sista sommaren som vi bygger mellan Jakobshyttan och Degerön, delsträckan som blir klar i augusti. Med dubbelspårig järnväg blir det färre oväntade stopp för tågtrafiken i framtiden, eftersom tågen lättare kan ledas om på dubbelspår ifall det uppstår oförutsedda problem med fordon eller järnvägsanläggningen. 

Dubbelspår Hallsberg-Degerön

Dubbelspår Hallsberg-Degerön är en del av godsstråket genom Bergslagen, och ska öka punktligheten, förbättra trafiksäkerheten och möjliggöra fler tåg och hållbara transporter både inom Sverige och vidare ut i Europa. ​Den sydligaste sträckan mellan Jakobshyttan och Degerön är den femte av totalt sex etapper i dubbelspårsutbyggnaden. När dubbelspåret blir klart här i augusti 2024 återstår endast en etapp - sträckan mellan Hallsberg och Stenkumla som beräknas bli klar 2031.

Digitalt nyhetsbrev

Vill du få nyheter om järnvägsutbyggnaden samlade i ett mail? Då ska du prenumerera på det digitala nyhetsbrevet från Dubbelspår Hallsberg-Degerön.

Medfinansieras av EU

Övrig information

Kontakt

Program Dubbelspår Hallsberg-Degerön