Dubbelspår Hallsberg–Degerön Upptäck Perstorps gårdstomt – ett stycke kulturhistoria utanför Hallsberg
Vi bygger dubbelspår i helt ny sträckning mellan Hallsberg och Stenkumla. Inom det berörda området för den nya järnvägen låg det tidigare en gårdstomt som vi har bevarat minnet av i form av en 3D-modell.
Vi bygger nytt dubbelspår mellan Hallsberg och Degerön för att öka punktligheten, förbättra trafiksäkerheten och möjliggöra fler tåg och hållbara transporter både inom Sverige och vidare ut i Europa. Inför byggstarten av den sista delsträckan mellan Hallsberg och Stenkumla genomfördes en arkeologisk undersökning av Perstorps gårdstomt i Viby socken, Hallsbergs kommun.
Historisk bakgrund
Perstorps gård omnämns första gången 1622, när gården var ett kronotorp. Så kallades mark som ägdes av kronan och hyrdes ut för att uppmuntra bosättning och odling. På kartor från 1688 och framåt syns gården tydligt. Perstorp fungerade också som furirboställe på 1700-talet, vilket betyder att gården huserade militär personal.
Arkeologisk undersökning av gårdstomten
I den arkeologiska undersökningen upptäcktes att marken har bearbetats kraftigt genom århundradena, vilket har påverkat bevarandet av äldre lämningar. Några fynd från 1700-talet och 1800-talet återfanns, däribland stolphål och grundrester från äldre byggnader, särskilt nära det som tros vara platsen för det ursprungliga boningshuset. Bland de mest intressanta föremålen finns en så kallad väghållningssten från grannbyn Ånnebrunn, cirka tre kilometer från Perstorp, med inskriptionen ”Ånnebrunn”. Stenen markerade tidigare en väglott som bönder var ansvariga för att underhålla.
Gårdens framtid
Efter denna undersökning bedöms gårdstomten vara färdigutredd, och vi har genom den fått värdefull kunskap om Perstorps historiska roll i landskapet. Väghållningsstenen som tillvaratogs vid förundersökningen förvaras av Viby hembygdsförenings vid deras hembygdsgård. Vi har dessutom tagit fram en 3D-modell över Perstorps gård, som Örebro läns museum har fått för att tillgängliggöra för allmänheten. 3D-skanning är en teknik som möjliggör att gestalta och visa förlorade kulturmiljöer eller kulturmiljöer som på andra sätt är otillgängliga.
Vem gör vad inom arkeologin?
Trafikverket är exploatör och ansöker om arkeologiska undersökningar hos länsstyrelsen. Länsstyrelsen ansvarar för de arkeologiska undersökningarna och upphandlar arkeologiföretag som utför arbetet. Trafikverket bekostar och kontrollerar att de planerade arbetena utförs. Det företag som genomförde de arkeologiska undersökningarna av Perstorps gårdsmiljö var Arkeologikonsult.