Logga in
Logga in

Järnvägsplanen för Skellefteå C – Degerbyn vinner laga kraft

Nu har Norrbotniabanans järnvägsplan för sträckan Skellefteå C – Degerbyn vunnit laga kraft. Det innebär att processen med att förbereda för bygget kan ta ett viktigt steg framåt även på denna delsträcka.

– Beslutet innebär att vi nu kan påbörja processen med att förvärva och tillträda den mark som behövs för bygget av järnvägen, säger Sofia Jonsson, projektledare.

Inga överklaganden – ett tecken på noggrant arbete

En glädjande nyhet är att inga överklaganden har inkommit under den period då planen kunde överklagas.

– Vi är stolta och glada över att planen nu har vunnit laga kraft utan överklaganden. Det är ett kvitto på det gedigna arbete som lagts ned, och vi har haft stor nytta av erfarenheter från tidigare järnvägsplaner som tagits fram för Norrbotniabanan, berättar Sofia.

Fortsatt arbete mot byggstart 2027

Trots att planen nu har vunnit laga kraft, återstår det fortfarande flera steg innan byggstart. Ett av de viktigaste nästa stegen är att få klart miljötillståndet för Klintforsån, vilket är nödvändigt för att hela projektet ska kunna gå vidare. För att vi ska kunna börja bygga krävs också byggstartsbeslut från regeringen. Vi planerar för att börja bygga på sträckan under 2027.

– Nu fortsätter vi med att ta fram bygghandlingar samtidigt som vi arbetar med att slutföra miljötillståndet. Vi ser fram emot att kunna starta bygget enligt plan, avslutar Sofia Jonsson.