Logga in
Logga in

Järnvägsplanen för sträckan Skellefteå C-Degerbyn fastställd

Trafikverket har nu fastställt Norrbotniabanans järnvägsplan för sträckan Skellefteå C-Degerbyn. Det är en viktig milstolpe efter många års arbete.

Järnvägsplanen är en detaljerad beskrivning av hur järnvägen ska se ut och hur den ska byggas, med stor omsorg om människa och miljö.

– Den beskriver bland annat hur vi ska tar hänsyn till omgivningarna och den innehåller till exempel skyddsåtgärder för boendemiljö och naturmiljö, förklarar Sofia Jonsson, projektledare.

Många har bidragit till planerna

En viktig del i arbetet med järnvägsplanen har varit att inhämta synpunkter och perspektiv från närboende, markägare, intressegrupper, företag, föreningar och andra som påverkas av den nya järnvägen.

– Vi har fört en nära dialog med de som på olika sätt kan komma att beröras av bygget. Vi har fått många värdefulla inspel, så att vi nu ska kunna utforma järnvägen på bästa sätt. Planen måste dessutom fungera med övrig planering i samhället, och där har dialogen med kommunen, länsstyrelsen och flera andra aktörer varit mycket viktig, berättar Sofia.

Möjlighet att överklaga

För att vi ska ha rätt att genomföra det som är beslutat i planen behöver den också vinna laga kraft. Nu följer en period fram till den 30 september då de som är berörda av planerna har möjlighet att överklaga beslutet. Om planerna överklagas går frågan vidare till regeringen, som fattar beslut i frågan.

– Arbetet med järnvägsplanen har varit omfattande och det känns riktigt bra att vi har nått hit. Nu fortsätter vårt arbete med bygghandling och förberedande arbeten, säger Sofia.