Logga in
Logga in

Trafikverket har begärt byggstartsbeslut för delsträcka på Norrbotniabanan

I somras redovisade Trafikverket förslag till byggstarter till regeringen och Norrbotniabanans sträcka Dåva–Skellefteå ingår. Det är en viktig milstolpe för att komma igång och bygga på sträckan.

– Det är oerhört glädjande att vi tagit detta steg i processen och verkligen står i startgroparna för att börja bygga, säger Urban Eriksson, åtgärdsansvarig för Norrbotniabanan.

På regeringens uppdrag rapporterar Trafikverket årligen vilka nya objekt som vi bedömer bör få byggstart och vilka objekt som bör få förberedas för byggstart. Regeringen fattar därefter beslut baserat på det underlag som myndigheten lämnar in.

I rapporteringen ingår också att göra en uppdaterad kostnadsprognos.

– Underlagen till nuvarande nationell transportplan är cirka 3–4 år gamla. Nu är vi inne i en fas där vi vet mer och har betydligt bättre detaljkännedom om projektet och dess förutsättningar, förklarar Urban.

Den nya kostnadsbedömningen är ungefär 17,7 miljarder kronor, vilket motsvarar 13 procent mer än den tidigare bedömningen som gjordes för fyra år sedan. Till stor del beror den nya kostnadsbilden på allmänna kostnadsökningar som även återspeglas i samhället. Vi har också utökat den buffert för störningskostnader som kan uppstå under byggets gång.  

- Ytterligare en förändring från den tidigare planen är att vi lyfter in ett delprojekt från sträckan Skellefteå–Luleå för att skapa en bättre förutsättning för trafikering till dess att banan är färdigbyggd. Med andra ord innebär det en ökad kostnad för den här delsträckan, men innebär en minskad kostnad för sträckan Skellefteå–Luleå, säger Urban.

Minskar vi innehållet påverkas nyttan

För att hålla nere kostnaderna har vi också sett över möjligheten att genomföra förändringar som kan leda till kostnadsbesparingar. På det stora hela är dock vår bedömning att om vi drar ner på funktionen så kommer även nyttorna med banan att påverkas.

Det är nu upp till regeringen att ta ställning till underlaget vi skickat in och besluta om byggstart. I väntan på beslutet fortsätter vi arbetet med att ta fram bygghandlingar och andra förberedande arbeten.