Ostlänken, en ny dubbelspårig järnväg Gerstabergs tillstånd för vattenverksamhet har nu vunnit laga kraft
Mark- och miljödomstolens dom avseende tillstånd för vattenverksamhet avseende Gerstabergs nordligaste delsträcka har inte överklagats, vilket innebär att tillståndet för vattenverksamhet nu har vunnit laga kraft.
Den 29 oktober meddelande Mark- och miljödomstolen dom avseende Gerstaberg, den nordligaste delen av denna delsträcka, delområde Gerstaberg (målnummer M 4992-23) . I och med att denna dom inte överklagades har nu tillståndet för vattenverksamheten i norra Gerstaberg vunnit laga kraft.
Detta innebär att entreprenaden i Gerstaberg nu har tillåtlighet att utföra de arbeten som innefattar vattenverksamhet. Nästa steg är att samråda kontrollprogram för vattenverksamheterna med Länsstyrelsen i Stockholm. I kontrollprogrammet ska Trafikverket visa hur kontroll och uppföljning ska ske av vattenverksamheten och den påverkan som kan uppkomma på omgivningen. Ett kontrollprogrammet kan till exempel omfatta mätningar av grundvattennivåer och provtagning i ytvatten.
Under första halvåret 2025 kommer Mark- och miljödomstolen att hantera ytterligare åtta tillståndsansökningar som rör Ostlänkens sträckning i Stockholms och Södermanlands län. Flertalet av dessa kommer prövas genom huvudförhandlingar som kommer förläggas vid Nacka Tingsrätt samt i Trosa och Nyköping, beroende de geografiska platserna som ansökningarna omfattar.
Fakta om vattenverksamhet
Vattenverksamhet är till exempel grävning, fyllning eller uppförande av anläggning i sjöar, diken, vattendrag eller annat vattenområde, tillfällig grundvattenbortledning vid djupa schakt och permanent grundvattenbortledning från tunnel och skärning. När Trafikverket bygger ny infrastruktur påverkar vi ofta vattenverksamhet. Tillstånd för detta söker vi hos Mark- och miljödomstolen som prövar vår ansökan.