Ostlänken, en ny dubbelspårig järnväg Tonåringen i graven – oväntat resultat vid Landsjö
Arkeologin inom Ostlänken ger kunskaper och insikter om förhistoriska och historiska tidsperioder. Ibland är resultaten oväntade och svårförklarade. Ett gravfynd från Landsjö, söder om Norrköping, är ett sådant exempel.
Graven var en typisk rund stensättning från äldre järnålder. Den hade en vällagd kantkedja av större stenar. Innanför denna fanns en packning med stenar i mindre storlek. Under äldre järnålder kremerades de döda innan gravläggning, hur mycket av själva kremeringen som lades i gravarna varierade. I det här fallet hittades enbart två brända benfragment efter ett barn/ungdom. Kol-14-analyser visade att benfragmentet var från 300-talet. Dateringen till äldre järnålder överensstämde med vad arkeologerna från SAU (Societas Archaeologica Upsaliensis) förväntat sig. Däremot visade Kol-14-resultaten några okremerade människoben från samma grav på att denna personen dött i början av 1200-talet, det vill säga under högmedeltid. Graven innehöll alltså två personer från olika tidsepoker.
Fyndet bestod av flera kraniefragment och tänder från en underkäke. Personen var cirka 12–15 år gammal då hen avled. Kroppen hade placerats på rygg med huvudet i väster, vilket motsvarar en kristen begravning. Intill kraniefragmenten hittade arkeologerna ett 5x6 millimeter stort föremål sammansatt av textilfibrer, en mindre bit kopparlegering samt små fragment av förgyllning. Möjligen är det rester efter en dräktdetalj.
Hur förstår vi detta?
Varför har den här tonåringen som levde i en tid när Sverige övergått till kristendom blivit begravd i en förhistorisk/hednisk grav? Skedde det till följd av samtida regler och normer eller var det bara en tillfällighet?
En förklaring kan vara att alla kyrkliga regler på 1200-talet inte helt slagit igenom i Sverige, exempelvis att begravningar skulle ske på kyrkogårdar. Samtidigt kan det fortfarande ha funnits odöpta trälar/slavar i samhället vilka inte fick begravas i vigd jord. Även en person som utfört en grov kriminell handling kunde förvägras begravning på kyrkogården. En mer riktad fråga är om den unga personen är spåret efter ett brott. Har någon försökt dölja kroppen genom att lägga den i en förhistorisk grav. Eller är stensättningen inte alls anlagd under äldre järnålder utan har tillkommit under medeltid.
Det finns olika sätt att förklara fyndet av den gravlagda tonåringen vid Landsjö. Tolkningar som på ett spännande sätt bryter mot våra kunskaper om hur människor begravdes under medeltiden. Det finns flera andra exempel där arkeologer hittat mänskliga kroppar som daterats till medeltiden, vilka inte är gravlagda på kyrkogårdar. Förklaringarna varierar dock och kan vara svåra för oss att förstå, eller ens möjliga att identifiera, i de arkeologiska fyndmaterialen.
Tonåringen som hittades vid Landsjö har onekligen mött ett öde som ligger utanför det vanliga.